Българи чакат с часове на летище в Германия заради закъснял полет на Wizz Air

1
Няма информация за причините за закъснението
Няма информация за причините за закъснението

Няма информация за причините за закъснението

Българи отново бяха засегнати от нискотарифната компания Wizz Air. Този път тя остави наши сънародници на летището в Меминген, Германия, съобщават пътници, цитирани от TravelNews.

Полетът за София е трябвало да излети днес (27 август) сутринта в 9:00 часа, но до към 13:00 часа все още хората чакат на летището. „Нямаме информация за причините за закъснението, но ни дадоха по едно пакетче бисквити и вода“, казват пътници.

От Wizz Air също не са коментирали случая. От летището в Меминген посочват, че очакват полетът да бъде осъществен в 14:30 часа.

Пореден проблем

Това е нов такъв случай с Wizz Air през последните два месеца, след като българи бяха зарязани през юли на летищата в Катания, Бари и Франкфурт Хан. Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ поиска в средата на август план за действие от авиокомпанията с превантивни мерки срещу закъсненията и отмяната на полети. Това стана ясно след среща между главния директор на ГД ГВА Анелия Маринова и представители на Wizz Air Hungary Ltd.

По време на разговорите стана ясно, че от началото на 2023 г. досега в ГД ГВА са получени над 500 жалби от пътници на Wizz Air, а над 200 от тях не са били обработени от авиокомпанията. Само през месец юли 2023 г. на международните летища в България са регистрирани 38 отменени полета, а други 69 са изпълнени с повече от два часа закъснение.

По отношение на необработените над 200 жалби на пътници, представителите на авиокомпанията поеха ангажимент да разгледат всички. Те посочиха, че са идентифицирали грешка в информационната си система и поради това оплакванията не са получени. Двете страни се договориха още този месец да започнат редовни срещи с цел навременен обмен на информация, както и да разгледат предложените в плана коригиращи мерки за справяне със ситуацията на летищата. Разследване срещу авиокомпанията има и от авиационните власти в Румъния.

Причината

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков коментира в интервю пред Mediapool, че причината за честите закъснения и отмяната на полети на унгарския превозвач Wizz air е била недоброто планиране. Затова на среща с нейни представители компанията е представила план, за да бъде избегнато това, и се е ангажирала да има базиран резервен самолет с екипаж в София - в случай на непредвидена ситуация.

На превозвача са връчени четири акта за допуснати административни нарушения и са наложени санкции, без да се уточняват повече детайли.

Как да искате компенсация?

От Европейския потребителски център (ЕПЦ) в София заявиха пред TravelNews, че ако полетът ви кацне с повече от 3 часа закъснение, може да имате право на парична компенсация. Това право зависи от причината за закъснението – когато е извън контрола на авиокомпанията, тя е освободена от задължението да плаща обезщетение. Ако авиопревозвачът е от друга страна в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство и вие не може да се справите сами, то може да потърсите ЕПЦ, които ще ви съдействат без такси. Размерът на паричната компенсация зависи от разстоянието на полета. За най-масовите полети в Европа – до 1500 км, тя е 250 евро, а ако е между 1500 и 3500 км, е 400 евро.

Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център - посочи, че един от последните казуси, по които е работил екипът, е свързан със загубен багаж на семейство, тръгнало на почивка. Няколко месеца пътуващите се опитват да решат проблема сами, като пишат до авиокомпанията, но без резултат. След подаване на жалба до ЕПЦ и с намесата на центъра гражданите са получили над 1600 евро компенсация за изгубения багаж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    русенец
    Съд, съд до дупка за унгарския нискотарифен превозвач. Безсрамно нагли и безотговорни. Вече стана практика да закъняват или да не осъществяват полетите си. И все някой друг им е виновен. Или летищния персонал, или граничните власти, или не знам какво си. И понеже дължат обезщетения, те все повече влизат във въртележката на кризата и задлъжняването. Сигурно това ще е следващата авиокомпания след Блуе еър, която ще фалира. Затова бързайти и си искайте по-рано компенсациите и неустойките. Отделно притискайте и застрахователите. Примерно ако имате кредитна карта и се направили плащане в съответната държава с тази карта, то тогава се е задействала и застраховката на вашата карта. Така, че застраховатялет трябва да ви заплати непредвидените разходи за нощувка, за храна, напитки /естествено безалкохолни/, кафета или чай. Вие като натиснете застрахователните компании, те също така ще натиснат и авиопревозвача. БЪЛГАРИ, ЗАЩИТАВАЙТЕ ПРАВАТА СИ
  • 4
    1
    Vfgdsew
    Тъпсете си правата до дупка като европейци! Те зноят ,че българите са търпеливи,толерантни и никой не си търси праватаи затова постъпват така. Ако има полет до Италия например,те веднага вземат него,а този за София хартисва!!! Всички ни знаят колко сме тъпи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари