Автомати с лекарства искат за малките населени места

0
Целта е да се осигурят медикаменти на хората в отдалечените райони
Целта е да се осигурят медикаменти на хората в отдалечените райони

Целта е да се осигурят медикаменти на хората в отдалечените райони

Автомати за лекарства извън аптеките и дрогериите. Целта на предложените промени в Закона за лекарствените продукти е да се осигури достъп до медикаменти на хора в отдалечени места. Фармацевтите обаче смятат, че поставянето на такива машини в малки населени места, където все пак има аптека може да има обратен ефект и да се стигне до затварянето ѝ.

Стотици са селата в страната, в които няма аптека. Обикновено хората там трябва да пътуват километри, за да си купят необходимите медикаменти. Автомат с лекарства би ги улеснил.

"Градът оттук ни е на 15 км. Дори вчера ходихме точно поради тази причина с майка ми, за едни лекарства, които струват 5 лева, отидохме да ги купим", разказва Евгени Кирилов.

"Това е единият от вариантите, който мисля, че ще спомогне хората да не се разкарват", смята Мариана Александрова - кмет на село Коняво.

Според фармацевтите в закона трябва да бъде конкретизирано, че автомати може да се поставят само там, където нямат достъп до лекарства. В противен случай това може да затвори едва съществуващите аптеки в малките населени места.

"За съжаление това може да утежни финансовото положение на и без това едвам съществуващите аптеки в малките населени места и да доведе до точно обратния ефект. Малко им трябва, за да затворят. Ако някой друг отвори на същото малко населено място няколко такива апарата и те, тъй като имат по-големи разходи тези аптеки може да им бъде повлияно негативно", коментира Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Собственици на такъв тип автомати казват, че изискванията, за да съществуват, са много, а интересът към тях голям, информира БНТ.

"В тези машини, ако не се променят нещата, много малко неща могат да се продават. Вечер и през деня, то е удобно и затова така. Минават, взимат нещо и си тръгват. Интересът е голям, но са много тежки условия", каза Цветан Атанасов - собственик на вендинг автомат за лекарства.

Друго предложение е общопрактикуващите лекари да продават лекарства в отдалечените села. Според доктор Румен Алексов, който обслужва жителите на почти 10 погранични села в Кюстендил идеята не е добра.

"Аз лично не мисля, че от това нещо ще се възползват колегите, защото са си допълнителни разправии и главоболия. Отчетности, регистрации, но най-вероятно някъде ще има колеги, които ще го направят. Пак казвам, че едва ли това би решило генералния проблем", каза доктор Алексов.

От здравното министерство уточняват, че контролът на автоматите ще се извършва от регионалните здравни инспекции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари