Атестацията на учителите попадна в Параграф 22

0
На места оценките на педагози вървят, на други са стопирани заради намерението на министър Денков да ги промени
На места оценките на педагози вървят, на други са стопирани заради намерението на министър Денков да ги промени

На места оценките на педагози вървят, на други са стопирани заради намерението на министър Денков да ги промени

Атестацията на учителите попадна в Параграф 22. В някои училища оценката на педагозите тече, както изискват съответните подзаконови разпоредби. В други обаче този процес е стопиран заради намерението на просветния министър да направи цялостни промени, пише Силвия Георгиева във вестник СЕГА

"Не бих форсирал процес, за който не съм сигурен, че ще се развие в правилната посока. От съдържателна гледна точка евентуално отсрочване на атестациите е дори задължително", заяви преди месец акад. Денков пред депутатите от просветната парламентарна комисия. По думите му връзката между инспектирането и атестацията, така, както е заложена в закона (да се атестират учителите само от инспектирани училища - бел.ред.), не може да се реализира. "Аз имам различна идея, която е свързана с методиката за оценка на добавената стойност на училищата и която първо ще бъде обсъдена на коалиционен съвет", заяви министър Денков пред депутатите, без да даде повече подробности за нея.

Реално обаче няма документ, който да казва, че атестациите следва да се преустановят. А те започнаха тази година за училищата, които са инспектирани, след като и нормативни промени дадоха възможност това да става и в електронен формат. 

"Бяхме инспектирани през 2019 г. Трябваше през 2020 г. да мине атестацията, но заради пандемията успяхме през 2021 г. Наскоро атестирахме около 100 наши учители", разказа директор на столично училище. По думите й в началото е имало леко напрежение сред педагозите, като всяко ново нещо, но след това нещата са се успокоили. "Нямахме проблеми. Всичко протече нормално. Картата за оценка наподобява тази за диференцираното заплащане", посочи още директорът. Тя обаче признава, че не знае какви промени следва да очаква в бъдеще и дали след тях атестацията на учителите й по сегашните правила ще бъде призната. 

"За момента изчакваме с атестациите", коментираха от друго училище.

Предистория

Атестацията на учителите бе регламентирана с новия училищен закон през 2016 г. с цел да отсее добрите преподаватели и евентуално да доведе до увеличение на заплатите им. Реално, за първи път трябваше да започне да се прилага през 2020/21 г. - идеята бе до тогава преподавателите да могат да натрупат нужните им квалифкационни кредити (за 4 г. трябва да се преминали през 48 часа обучения). Заради пандемията обаче тя бе отложена за неопределено време - оценката на учителите бе обвързана с инспектирането на училищата от Националния инспекторат по образование. В съответните наредби бе записано, че тя трябва да се извърши "до 1 г. след провеждане на инспектирането на институцията". Видно от темповете на проверка на инспектората обаче за всички стана ясно, че атестацията се отдалечава твърде много във времето.

През 2020 г. например от 200 запланувани институции бяха проверени само 90. По последни данни от лятото пък за три години Националният инспекторат е успял да провери едва 333 от общо 4151 институции. В сайта на НИО има списък с инспектирани детски градини и училища за 2019-21 г.- 312 на брой. По този повод просветният министър по времето, когато беше служебен, пресметна, че с това темпо и капацитет проверката ще отнеме общо 30 години.

Нов ред

Затова и идеята му е атестацията да бъде обвързана не с инспекциите, а с методиката за оценка на добавената стойност на училищата. За самата методика стана ясно, че ще отчита 7-8 фактора - населеното място, в което се намира училището, образователният и социалният статус на родителите и т.н., като ще може да оцени какви резултати имат учениците от едно училище на входа му - например в 1 клас, и как те са се променили на изхода на даден етап - примерно в 4 клас. Идеята е тази оценка да се взема предвид при финансирането на училищата, като добрите школа използват допълнителните пари за извънкласни дейности, увеличаване на заплати и т.н., а по-слабите - за преодоляване на проблемите.

Очаква се въпросната методика да е готова до лятото на 2022 г., след което да бъде обяснена на директорите и обществото. Евентуално нейни елементи могат да се пробват в бюджета за 2023 г., а през 2024 г. тя да стане съществен елемент от финансирането на училищата, прогнозира министър Денков. Как точно тази методика ще се използва за атестацията, предстои да видим. От заявката тя да се включи при оценката на учителите обаче най-малкото следва, че първата атестация на учителите по новия ред ще се реализира най-рано след 1-2 години. Престои да се види и как ще бъдат променени функциите и дейността на Националния инспекторат по образование, каквито намерения също има МОН.

"В МОН вече работи група - експерти, синдикати и работодатели. Обсъждат се промени и предложения за атестацията. Целта е да се вземат под внимание становищата на хората, които са участвали в процеса, както и промяна във формулата за оценяване", посочиха лаконично от МОН.

Квалификация

Министър Денков обеща и да затегне контрола над учителските квалификации, които масово продължават да се провеждат проформа. "Имаме достатъчно финансови източници, но ефективността от обученията е изключително ниска. Проблемът е в контрола - не се проверява ефективността им, а при някои квалификации има голяма доза фиктивност", призна той на просветна комисия. Според него само ефективна система за контрол ще подобри положението, както и обвързване на обученията с нуждите на преподавателите, които често търсят, а не намират квалификации например по специфични проблеми - за деца с майчин език, различен от българския, за справяне с агресията, за мотивиране на учениците и т.н. "Необходимо е и актуализиране на регистъра на фирмите, които предлагат обучения, така че учителите да се насочват по-ясно. И други елементи могат да се въведат, по които съм мислил", загатна още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари