Галин Цоков: Подготвя се нов стандарт за качество на образованието

0
Това ще даде оценка кои училища се справят и кои не, каза образователния министър
Това ще даде оценка кои училища се справят и кои не, каза образователния министър Снимка: БТА

Това ще даде оценка кои училища се справят и кои не, каза образователния министър

Подготвя се нов стандарт за качество на образованието, който ще даде оценка кои училища се справят добре и кои не. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ министърът на образованието проф. Галин Цоков.

"Проблемът за качеството на образованието е много важен. Изработихме нова визия за качеството на образованието в българското училище. То е свързано не само с формираните умения и компетентности, а с тяхното благополучие и развитие на силни страни и личност. През следващите месеци, ще се разработи стандарт за качество, който на практика ще даде възможност, както за самооценка на отделните образователни институции, къде са стигнали - до колко са повишили резултатите, така и външен поглед върху всяка образователна институция за това как успява да се справя. Тогава ще имаме оценка кои училища се справят и кои не", каза образователния министър.

Усилията на министерството са насочени още към подобряване качеството на работа на учителите, подчерта Галин Цоков.

"Последните дни на 2023 г. подписахме нов колективен договор, с който заплатите на учителите се увеличиха с 8,4%. Началната заплата на учител е 1853 лв, старши учител получава 1911 лв, за директорите възнаграждението е 2250 лв. Учителската професия става все по-привлекателна.Това е увеличение, което е свързано с увеличение на бюджета за 2024 г. в порядъка на 280-290 млн. лв., което показва, че развитието на образованието и подобряването на професионалната дейност на учителите, директорите и другия педагогически персонал е много важна политика не само на правителството, но и в Народното събрание", допълни той.

Що се отнася до притесненията на директори на училища с паралелки в област изкуства, Цоков коментира:

"Указанието ни е свързано с това как се развива пазарът на труда и съотношението в различните професии. Няма да има съкращаване на паралелки, а ще работим с тях как да се подобри качеството на образование на техните ученици", каза още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари