Атанаска Дишева: Тласкат ни към подмяна на удобния главен прокурор с друг

0
В прокуратурата е налице противопоставяне, което виждам за първи път, отбеляза тя
В прокуратурата е налице противопоставяне, което виждам за първи път, отбеляза тя Видео: Вестник Сега

В прокуратурата е налице противопоставяне, което виждам за първи път, отбеляза тя

Не мога да съм убедена, че тук става въпрос за някаква кардинална промяна. Това коментира в предаването (О)позиция на "Сега" Атанаска Дишева, която е член на Висшия съдебен съвет от съдийската квота, на въпрос за задните мисли на ГЕРБ и ДПС, които се рязко разграничиха от главния прокурор. (Интервюто с Дишева е записано часове преди да стане ясно, че шестима от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет са внесли искане за уволнение на Гешев.)

Запитана дали е възможно просто да наблюдаваме подмяна на един удобен главен прокурор с друг, например - Борислав Сарафов, Атанаска Дишева отговори: "Не знам какви интереси движат политическите сили да правят такива категорични изявления, които все пак чувствително се различават от доскоро поддържаната от тях позиция. Вероятно е възможно да се направи подмяна. Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор и непрекъснато е поддържал позицията на главния прокурор".

"В прокуратурата е налице противопоставяне, което виждам за първи път. Подобно противопоставяне на един прокурор на главния прокурор просто не е имало през последните години", посочи тя по отношение на раздора Гешев-Сарафов. И допълни, че много често Гешев обвинява други лица, че използват политическо говорене, но неговото говорене е насочено към политиката и към политиците.

Според Дишева от началото на мандата на Гешев е имало много по-фрапиращи случаи, в които той е имал обоснована причина да подаде оставка, но не го е направил. Според нея и сега той няма да промени позицията си.

"Имаше много основания за неговото отстраняване", припомни тя.

Дишева е изумена защо в четвъртък Висшият съдебен съвет отказа да включи в дневния си ред обсъждане на въпросите около взрива и обвиненията на Сарафов, че Гешев се е намесил по разследването, нареждайки израелският експерт да бъде пуснат на мястото. По думите й мнозинството продължава линията на поведение, която следва още от избирането на Гешев за главен прокурор.

На въпрос дали обръщането на ГЕРБ и ДПС ще доведе и до обръщане на позициите сред членовете, пратени в съвета от тези партии, Дишева отговори: "Много ми се иска да отговоря, че колегите не се влияят от политическите настроения или събития. Иска ми се да вярвам, че произнасянето им е в резултат на конкретната им преценка. За съжаление реалностите сочат на нещо различно".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари