Атанас Тасев: Протестът в Русе преди 30 години свали властта

0
Какво се изгаря в ТЕЦ-овете
Какво се изгаря в ТЕЦ-овете Видео: БНТ

Трябва да се изведат всички монитори на измервателните станции с цел непрекъснат контрол на замърсяването на въздуха.

За това призова енергийният експерт проф. Атанас Тасев, предаде БНТ.

Протестът в Русе преди 30 години свали властта, припомни той. Изгарянето на биомаса намалява емисиите на въглероден диоксид във въздуха. Боклукът не е просто боклук, той се разделя на RDF. В София този опит вече го има, морфологичният състав на софийския боклук е такъв обаче, че не подлежи на изгаряне, по думите му.

Държавата участва в предоговаряне на параметрите на договора, защото по действащия договор, токът, който произвеждат тези централи е на преференциален режим - задължително изкупуване заедно с преференциална цена над пазарната, подчерта той. Нека не бъдем прекалени оптимисти, съветва професорът. Ще се преговаря нормата на възвръщаемост на собствен капитал, а с това ще има редукция на цената на електроенергията и ще намали тежестта за нас като крайни потребители.

"Без базова енергия, енергийна система не може да съществува", категоричен беше проф. Тасев. На терен около 2050 година ще останат енергийни източници и ядрени централи, тъй като са устойчиви в ценово отношение, а наред с тях и газовите централи, прогнозира проф. Тасев.

Според Миглена Антонова, координатор на Грийнпийс в България, има няколко централи, които са заявили интерес за изгаряне на смесен вид отпадъци, включително такива от текстилна индустрия и горското стопанство. Някои от тях са получили разрешение. Проблематичен се оказва фактът, че повечето централи нямат изградена нужната инфраструктура, обясни Антонова.

Този вид изгаряне може да бъде опасен, ако се случва в изолация. За нас притесненията са, че няма да могат да се спазват изискванията за чист въздух. Според Антонова технологиите вече позволяват повече граждани да участват в процеса на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, за да нямаме необходимост от големите енергийни мощности.

Всеки седми българин до 2010 можел да произвежда 30% от енергията в България, сочи проучване на Грийн пийс. "Бъдещето е в новите технологии и трябва да се стремим към тях", призова тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари