Атанас Пеканов: Отлагането за влизането в еврозоната носи огромни щети за България

1
"Възраждане" има право на мнение, но не и да лъже за ефектите от приемане на еврото, заяви вицепремиерът
"Възраждане" има право на мнение, но не и да лъже за ефектите от приемане на еврото, заяви вицепремиерът Видео: bTV

"Възраждане" има право на мнение, но не и да лъже за ефектите от приемане на еврото, заяви вицепремиерът

Отлагането на влизането в еврозоната е заради ясни причини. Те са, че има правила. България към момента не отговаря на два от петте критерия, по които тя би била оценена за влизане в еврозоната. Поради бездействието на парламента не отговаряме на тези критерии”, каза вицепремиерът Атанас Пеканов в „Защо, господин министър“ по bTV.

Той подчерта, че от месеци България не отговаря на един критерии - инфлационният.

Ние работим по това да търсим гъвкавост от европейските ни партньори, така че да се намери решение, което да отговаря на текущата ситуация, а тя е една много висока инфлация във всички страни. За да търсим гъвкавост по отношение на критериите ние трябваше да сме перфектни по всички други критерии, вместо това не сме приели четири закона. Закони, които отдавна се изискват от нас”, каза Пеканов.

Ние не се отказваме от еврото и продължаваме работа. Датата за изискване на доклад е края на февруари. Това го знаем отдавна, но до тогава трябва да знаем дали отговаряме на критериите, а ние сега знаем, че няма да отговаряме, добави той.

От пет години пише, че не изпълзяваме на критериите. Страната щеше да бъде отхвърлена, а това щеше да има много сериозни имиджови щети. Не си представяйте, че това може да го искаме всяка година. Само една страна е искала подобно нещо - Литва. Отхвърлена е само заради един критерий инфлацията, тогава тя е била 3,8%, при нас е 14%. Не отговаряме на законодателния критерии”, уточни Пеканов.

Отлагането за влизането в еврозоната носи огромни щети за България. Това са реални икономически загуби, каза той.

Вицепремиерът каза, че партия "Възраждане", която събира подписи за провеждане на референдум за запазване на българския лев, има право на мнение по въпроса, но няма право да разпространява неистини. "14 аргумента са поставили в тяхната дипляна, но нищо от това не е вярно", каза Пеканов и даде за пример твърденията на "Възраждане", че анализ на БНБ не подкрепял присъединяването към валутния съюз и че тази стъпка означавала отказ от самостоятелна парична политика. От тази самостоятелност България се е отказала още при приемането на валутния борд през 1997 г., напомни Пеканов, а БНБ няма нито едно становище, в което негативите да са повече от позитивите, продължи той.

"Може би тези, които искат да клатят борда, искат да не участваме при взимането на решенията в ЕЦБ", каза вицепремиерът. Добави, че отчасти и БСП използва неверни аргументи по темата в предизборната си кампания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    ...
    ДА ГО ДУХАШ ПУТЬО ! И ТИ И ЕВРОТО И ЦЯЛАТА ВИ ПАСМИНА.
  • 5
    2
    Айде, бе?!!
    Няма такова нещо, господа гнусни лъжци! НЕ на €врото, НЕ на НАТО-то ви, НЕ на €вропедерасткия ви съюз и проамериканските ви „ценности“! Дошло е време разделно – ще се разделяме с вас! Вървете на майките си у п..ките!
  • 5
    1
    Хаха
    Огромни щети за вашите джобчета мамицата ви лъжливи продажници
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари