Астрономи са кръстили астероид на Христо Ботев!

0
Биографична справка за великия българин е била публикувана и в специализираната страница на NASA
Биографична справка за великия българин е била публикувана и в специализираната страница на NASA

През 2010 г. комитетът за именуване на малки тела в Слънчевата система към Международния астрономически съюз (Харвард-САЩ) одобрява предложението на откривателите на астероида 225 238 и го кръщава на името на Христо Ботев.

Биографична справка за великия българин е била публикувана и в специализираната страница на NASA, съобщават от Астрономическата обсерватория „Звездно общество"- IAU А79".

Небесното тяло, известно още с обозначението 2009 QJ5, е било открито през лятото на 2009 г. от д-р Филип Фратев, ръководител на обсерваторията. Нашите учени предложили името на националния ни герой още през пролетта, но 15-членната специализирана комисия публикувала решението си в средата на тази седмица след завършването на необходимата процедура и гласуване.

Името на Ботев било избрано чрез провеждането на анкета, в която са взели участие над 1300 човека от страната и чужбина. Учудващо и за нашите астрономи комисията е преценила, че небесното тяло ще се изписва с двете имена на българския революционер, а не само с фамилното, което е обичайната практика.

Астероидът е второто небесно тяло, кръстено на български революционер. Първият носи името на Васил Левски.

Въпреки липсата на финансиране от страна на държавата от 2005 г. насам астрономите от обсерватория „Звездно общество" са открили 45 астероида. Миналия месец нашите учени кръстиха и астероид на българската астроложка Красимира Кирчева в знак на протест срещу закриването на Националната обсерватория „Рожен" и забавянето на реформите в БАН.

Проведените през 2010 г. наблюдения от обсерваторията IAU-A79 поставиха България на престижното седмо място в тази област на науката според официалната класация на Центъра за малки тела в Слънчевата система към Международния астрономически съюз. Целта на нашите учени е до края на месец септември нашата страна да се класира измежду петте водещи нации в света.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари