Асен Василев: Свързаните със санкционираните лица, ще са в списък на сайта на НАП и на МФ

0
Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството
Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството Видео: БНТ

Финансовият министър увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично

"Държавните структури, държавните дружества трябва да спрат да правят каквито и да е транзакции с хора, които са в списъка със санкциите и асоциираните лица, защото иначе те потенциално биха могли да попаднат също в този списък със санкции, което носи след себе си невъзможност да се прави бизнес в чужбина, запор на сметки, отнемане на активи и всички други последствия."

Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ  служебният министър на финансите Асен Василев във връзка със създаването на работна група в МС, която да действа в отговор на наложените от САЩ санкции.

Решението на Министерския съвет е в този план да се предпази държавната собственост и държавните дружества.

Финансовият министър увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично - кои от държавните дружества и кои лица попадат в тази списък на свързани лица. Това се отнася и за частни структури.

"Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании", обясни Василев.

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството - категоричен беше финансовият министър.

Той коментира и скандала с шефа на НАП Румен Спецов.

"Аз установих, че той не е участвал в данъчни измами. Изпратено е писмо към прокуратурата, за да направят проверка и да установят".

Спецов му е обяснил подробно какво се е случило и го е уверил, че към момента, когато той е бил собственик на фирмата, тази фирма не е участвала в такива измами. Никой не му го е препоръчал.

"Аз го познавам г-н Спецов отдавна. Аз си избирам екипите сам. И в случая с г-н Плевнелиев, и в случая с г-н Радев, аз отидох и казах: Това са CV-тата на хората, с които работя. Ние влизаме като екип. Или целият екип влиза - ако има проблеми, трябва да се обсъдят сега, оттам нататък влизаме като екип, екипът е мой", категоричен беше Асен Василев.

В НАП и митниците за момента няма рапортувани случаи на корупция. Ако там има проблем - всички хора по веригата имат проблем, за това, че не са установили наличието на такава корупция.

"Касовите наличности са ясни. Там има фирми с по 10, 20, 30 милиона. Някои от тях наистина ги имат на каса, защото проверките започнаха. Някои от тях казват, че това е техническа грешка - тепърва ще се установява. Някои от тях казаха: управителят е с парите в Панама", каза министърът.

Мярката 60 на 40 се преформатира, така че тя да бъде насочена към наистина пострадалите бизнеси. Другите мерки са в помощ на фирмите, за да могат да се възстановят.

"В момента мобилизираме 2 милиарда и половина с търговските банки. Това можем да го направим без да бъркаме в бюджета, като използваме извънбюджетни средства и всички средства по програмите. Начинът, по който тези пари се мобилизират, е да помогнат на фирмите, които имат потенциал, искат да работят, но са на края на силите си. и затова тези кредити са без гаранции, те са за седем години, те са до 70% от оборота на фирмата 2019 или 2020 година", обясни Василев.

По думите му когато икономиката е затворена и нямаш възможност да работиш, единственият начин да оцелееш е да получиш пари като грант - смята той. И допълни, че от 1 март икономиката на България вече е отворена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук