Асен Василев: Мария Габриел не трябва да бъде министър-председател

0
"Първият мандат е невъзможен. Трябва да гледаме към втория", заяви министърът в оставка
"Първият мандат е невъзможен. Трябва да гледаме към втория", заяви министърът в оставка Снимка: БГНЕС

"Първият мандат е невъзможен. Трябва да гледаме към втория", заяви министърът в оставка

"На кандидат министър-председателя Мария Габриел не се извинявам, на жената Мария Габриел, ако се е почувствала засегната, се извинявам." Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев по бТВ в отговор на въпрос ще се извини ли на Мария Габриел, след като днес на брифинг в парламента тя настоя да получи извинение за епитетите по неин адрес, предава БТА.

Ако Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които обявих в лично качество, може и да се извиня, но в качеството ѝ на кандидат за министър председател това, което тя направи е абсолютно недопустимо, посочи Василев.

Според него най-честното от страна на Габриел е било да каже при президента, че не е съгласувала този състав на кабинет, но го внася, тъй като чувства голяма отговорност или по някаква друга причина. „Тя го обяви с идеята, че този състав на кабинет е съгласуван, приет, министрите знаят кои са другите министри в кабинета“, допълни финансовият министър в оставка.

По думите му нейното поведение не е честно към българските граждани и със сигурност не е честно поведение към преговорния екип и към министрите, чийто имена бяха обявени в ефир.

"В качеството ѝ на кандидат за министър-председател смятам, че тази постъпка е абсолютно недопустима и че тя показва липса на лидерски качества, на възможност да запазиш хладнокръвие, когато си под голямо напрежение, на възможност да устоиш на натиск потенциално и да вземеш правилното решение, което спазва законите, Конституцията и най-вече не си играе със съдбата на българския народ", каза още Асен Василев.

Според мен Мария Габриел не може да бъде министър-председател на България и не трябва, заради тази постъпка, която показва пълна липса на лидерски качества, заяви още той. Не ние зачеркнахме първия мандат, зачеркна го Мария Габриел с постъпката си вчера, посочи Василев. По думите му е абсолютно невъзможно да има преговори с първия мандат, макар с променени имена на министри. Трябва да гледаме напред към втория мандат, каза още той. Василев се съгласи, че за тях завинаги е зачеркнат вариантът Мария Габриел да бъде премиер.

Ние не сме ставали от масата на преговорите. ГЕРБ-СДС станаха от масата на преговорите. Имаше още седем дни, в рамките на техния мандат, когато можеше да се преговаря, отговори министърът в оставка на въпрос ще се върнат ли на масата на преговорите. „Ние така и не разбрахме откъде дойде цялото това бързане“, коментира той.

На питане какво ще направят „Продължаваме промяната – Демократична България“ оттук нататък Василев отговори, че ръководствата на партиите трябва да седнат и да обсъдят. Ние сме в началото на едни абсолютно нови преговори в момента, смята Асен Василев. Нека да спрем с шегите, отговори той на въпроса дали партията му би се съгласила не Мария Габриел, а Бойко Борисов да бъде премиер с втория мандат.

Василев каза и че те със сигурност ще положат усилия вторият мандат да бъде реализиран. „Това е отговорната позиция към българския народ“, допълни той. „Не съм сигурен, че съм голям оптимист, но трябва да се даде шанс на процеса“, коментира министърът в оставка.

По повод думите на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, че двамата заедно с Кирил Петков са писали споразумението, Василев коментира: Ако Кирил Петков е договарял споразумението с Делян Пеевски, щеше да има клауза, която да гарантира на ДПС ексклузивитет при органите, които се избират със 160 гласа. Такава клауза няма. Той каза още, че не знае Петков да е преговарял с Пеевски. Министърът в оставка посочи и че не е останал с впечатлението Христо Иванов да иска избори, както твърди Делян Пеевски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    до 4
    ти просто нищо не каза!
  • -1
    4
    До номер 3
    Мара Жирафа в една жалка и грозна мутреса, напълно некомпететна и непристойна за каквото и да е, освен да върти свирки на мутрите в България и на еврочиновниците. Със сигурност тя има по-мъжко излъчване, отколкото Василев - женско.
  • 2
    3
    кокорчо,
    Габриел не е засегната, тя е наклеветена от теб и ако те даде под съд за клевета, мисли как ще доказваш нейни връзки с мафия, каквато и да е тя!
  • -1
    2
    Русенец
    И защо Б.Б. да не бъде Министър-председател? Не го ли избрахте вече? Пък ще се направите пак на опозиция, няма да вие за първи път да се въртите като гювендия.
  • 10
    1
    русенец
    Бе то и ти би трябвало да си в инвентара на ТИР паркинг, ама няма справедливост по тези географски ширини.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари