Архитектурни паметници в Русе се рушат и застрашават живота на минувачите

0
Архитектурни паметници в Русе се рушат и застрашават живота на минувачите
Видео: ТВН

Десетки сгради, обявени за паметници на архитектурата, са потенциална заплаха за живота на преминаващите край тях русенци.

Това е установила проверка на комисия, включваща специалисти от дирекция УТКС при Община Русе и регионалния инспектор в Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” при Министерство на културата. Констатирани са обстоятелства, застрашаващи недвижимите културни ценности от увреждане или разрушаване. Поводът е увеличения брой сигнали за падащи архитектурни и конструктивни елементи – мазилка, корнизи, части от парапети, балкони и др. от фасади на сгради, застрашаващи живота на преминаващите граждани.

Повечето сигнали се отнасят за сгради – недвижими културни ценности в централна градска част, където има голям пътникопоток.

Особено тревожно е състоянието на сградите на пл. „Хан Кубрат” 1 и 2, както и на ул. „Александровска” 30. На основание чл. 72, ал. 3 от ЗКН на собствениците им са издадени указания за аварийно-временно укрепване на сградите с административен адрес

В окаяно състояние са още редица сгради – на ул. „Рила“ 10, „Княжеска“ 35 и още много други. Предстои издаване на указания и за останалите сгради, работата на комисията ще продължи до разглеждане на всички сигнали, уточняват от Община Русе.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари