Антон Кутев: Нинова искаше да провали кампанията на Румен Радев

1
Това беше огромна глупост от нейна страна, коментира социалистът
Това беше огромна глупост от нейна страна, коментира социалистът

Тя просто се опитваше да направи всичко възможно. Защо го правеше, не мога да разбера - това беше огромна глупост от нейна страна, коментира социалистът

Правителството не се е занимавало в личността на Корнелия Нинова. Сега вече може да се занимава, защото е вицепремиер и министър”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев, който подаде оставка след твърденията на лидера в оставка на БСП Корнелия Нинова за вмешателства в партията.

Бил съм в служебното правителство седем месеца. В последните повече от 20 години почти през цялото време съм бил член на Националния съвет на БСП, бил съм и секретар на Националния съвет, и областен председател - минал съм по цялата редичка в тази партия. Естествено, че е логично да дам мнението си за партията, независимо от това какво работя в момента. Според мен това беше чисто политическо действие на Корнелия Нинова, с което искаше да провали кампанията на Радев. Тя не успя”, коментира той.

Тя през цялото време се опитваше да не подкрепи Радев, като тази неподкрепа започна още от издигането на кандидатурата му за втория мандат. Два пъти Нинова се опита да го направи, Националният съвет я притисна и ѝ каза, че тази работа няма да стане. Подкрепихме Румен Радев и Илияна Йотова и партията очевидно гласува за тях”, допълни той.

Тя просто се опитваше да направи всичко възможно. Защо го правеше, не мога да разбера - това беше огромна глупост от нейна страна”, добави той.

Според Кутев тези опити на Нинова да провали кампанията на президента Радев са повлияли негативно единствено на резултатите на БСП.

През тази кампания БСП нямахме една теза, която да не сме оборили. От една страна, подкрепяме президента, защото е наш президент, от друга страна - работим активно срещу него. От една страна подкрепяме служебното правителство, в което участваме с министър Янаки Стоилов, но от друга страна - ние се скъсахме да плюем по това служебно правителство. Каквото ни обвиняваше ГЕРБ, това ни обвиняваше и БСП. През цялото време обяснявахме какви са “Продължаваме промяната” и как ни крадат гласове, но и през цялото време се стремяхме да влезем в коалиция с тях. Това са само част от примерите”, коментира той.

На въпроса дали заради министерския пост Нинова ще освободи председателския пост в БСП, Кутев отговори: “Аз не съм виждал Корнелия Нинова да освобождава постове. Не вярвам и, че този път ще ѝ се случи. Според мен ще седи до последно, ще се държи за стола и няма да мръдне от там”.

Според Сергей Станишев влизането на Нинова в изпълнителната власт е политическа грешка. Относно това Антон Кутев посочи: “Ако мислим за бъдещето на БСП, според мен Сергей е прав. Ако мислим за бъдещето на Корнелия Нинова, това е нейният единствен шанс да оцелее, при главоломните, катастрофални няколко поредни загуби. Тя, разбира се, се държи за властта. Партийният механизъм е такъв - сега тя ще овласти едни 100-200-300 човека на различните нива на държавната администрация и по някакъв начин това ще ѝ гарантира Националния съвет, Конгреса и т.н. Всичко това най-вероятно ще доведе до това, че Корнелия Нинова - за мой ужас, ще остане председател на партията”.

Тук големият проблем не е какво ще стане с Корнелия Нинова - прав ѝ път, да става вицепремиер, министър, каквото иска. Проблемът е, че партия, за която аз съм работил, на практика е изправена пред ликвидация”, категоричен беше той.

За първи път БСП не е монополист в лявото. Ние останахме единствената посткомунистическа партия в Източна Европа, която успя и да бъде реален политически фактор. Защо - защото успявахме да бъдем монополиста на лявото”, посочи още Кутев.

Един силен проект в лявото в момента може да измести окончателно БСП от политическата сцена”, категоричен е той.

Разговорът премина към работата на служебното правителство, което от вчера вече е заменено с редовно. “И първото, и второто служебно правителство излезе с положителен рейтинг. В това няма нищо автоматично, то е защото ние показахме, че е възможна промяна - и то, че е възможна промяна, която може наистина да обърне нещата”, коментира Кутев.

В новото правителство ме притеснява това, че в момента за България няма алтернатива. Това правителство е осъдено на успех, защото ако не успее, се връщаме толкова назад, че не ми се иска да мисля за това. С две ръце бих направил всичко възможно това правителство да успее”, посочи още той.

Социалистът прогнозира, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост ще дойдат най-рано през есента, а отделно в бюджета ще влязат около 6-7 милиарда лева, които правителството ще може да разпредели. Според него това ще даде възможност за много социални плащания.

Кутев обаче посочи, че има разлики между управлението на бизнес и управлението на политики, което би могло да бъде проблем за редовното правителство. “Изправени са пред риск от некомпетентност на управлението. На тяхно място бих се опитал да създам много силен ешелон на експертно ниво”, смята той.

Антон Кутев разказа още за видяното от него по казуса с автомагистрала “Хемус”, конкретно за действията на Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството и бездействията на прокуратурата.

За мен Гешев очевидно спира прокуратурата да работи”, категоричен беше Кутев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Майка сварва сина си с голо момиче в коридора:
- Аууу... Защо бе, мами, защо бос на цимента?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари