Антикорупционната комисия издирва Симеон Дянков

1
Бившият финансов министър трябва да даде обяснение за доходите и активите си
Бившият финансов министър трябва да даде обяснение за доходите и активите си

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) издирва бившия финансов министър Симеон Дянков, за да даде обяснение за доходите и активите си.

Проверката на комисията е приключила, но тъй като тя не може да открие доходи на български граждани от чужбина, проверката е непълна и Дянков трябва да докаже средствата си.

Това обясниха от комисията, предаде "Дневник". На антикорупционния орган било "ноторно известно", че Дянков има доходи, получавани извън България. По думите на председателя на комисията Пламен Георгиев е публична информация, че бившият министър е работил в Световната банка, а в момента работи в Лондон, както и че е работил на други места в чужбина. Затова се предполагало, че има добри доходи, но комисията нямало как да знае това. Служителите на комисията са търсили Дянков неуспешно на всички известни негови адреси в страната.

Освен това при всяка проверка антикорупционният орган изследва и доходите на съпруга/съпругата на проверявания. В случая на Дянков комисията не можела да открие документ за сключен граждански брак. Дори американските власти са им отговорили, че бившият министър сигурно имал сключен брак, но в техните регистри документи за това нямало. Доходите на съпругата му пък били изцяло в чужбина, което още повече затруднявало комисията.

По-рано през деня стана известно, че съдът е запорирал имуществото и на Трайчо Трайков. Проверката срещу двамата е започнала в началото на 2017 г. и е заради повдигнатото им обвинение за приватизация на по-ниска от пазарната цена на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН. Сделката беше сключена, когато Трайков беше министър. Делото, по което обвиняеми са и съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев, и още трима души, беше върнато на прокуратурата от специализирания съд за доразследване с аргумента, че обвинителният акт е неясен.

Дянков получи обвинение в началото на тази година. Първоначално прокуратурата обяви, че бившият вицепремиер не може да бъде открит, за да бъде призован и от обвинението заплашиха, че той може да бъде обявен за издирване. Още същият ден обаче Дянков се свърза с прокуратурата.

От обяснението на антикорупционния орган се разбра още, че тя проверява само трима души - Трайков, Дянков и Прокопиев. Останалите подсъдими по делото ЕВН - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и служителите на фирмата Любомир Евстатиев и Петър Василев, не са били обект на антикорупционна проверка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари