Антъни Блинкен: Това е краят на стария световен ред

0
Агресията на Русия в Украйна е най-належащата и непосредствена заплаха за международния ред, предвиден от Хартата на ООН
Агресията на Русия в Украйна е най-належащата и непосредствена заплаха за международния ред, предвиден от Хартата на ООН Снимка: Antony Blinken / Instagram

Агресията на Русия в Украйна е най-належащата и непосредствена заплаха за международния ред, предвиден от Хартата на ООН

"Това, през което преминаваме в момента, е повече от изпитание за стабилността на световния ред, формиран след Студената война. Това е краят му“. Такова мнение изрази държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на конференция на университета Джонс Хопкинс, предаде агенция Фокус.

По думите му, които той публикува на страницата си в Х, "агресията на Русия в Украйна е най-належащата и непосредствена заплаха за международния ред, предвиден от Хартата на ООН и нейните основополагащи принципи на суверенитет, териториален интегритет и независимост“.

Блинкен също така посочва, че "междувременно, Китайската народна република представлява по-значителното дългосрочно предизвикателство, тъй като не само се стреми да оформи нов международен ред, но все повече разполага с развиващата се икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, за да направи точно това“.

Тъй като тази конкуренция се разраства, много страни преценяват своите залози. Влиянието на недържавните участници нараства – от корпорации, през НПО, до терористи, до транснационални престъпни организации – изграждането на международно сътрудничество стана по-сложно“, отбелязва държавният секретар.

"Намираме се в това, което президентът Байдън нарича инфлексна точка – една ера свършва и започва нова. Решенията, които вземаме сега, ще оформят бъдещето за десетилетия напред. Съединените щати водят в този ключов период от позиция на сила“, подчертава той.

По думите му, "нашите конкуренти имат коренно различна визия. Те виждат свят, определен от един единствен императив: запазване на режима и обогатяване. Където авторитаристите са свободни да контролират, принуждават и мачкат своите народи, съседи и всеки, който стои на пътя на тази всепоглъщаща цел.

Контрастът между тези две визии не може да бъде по-очевиден. И залогът на конкуренцията между тях не може да бъде по-висок. За света. И за американския народ“, пише първият дипломат на Вашингтон.

"Повече от когато и да било в моя живот нашата вътрешна и външна политика са напълно интегрирани. Нашето вътрешно обновяване укрепва и е подсилено от американското лидерство в света и това е мястото, където идва силата и целта на американската дипломация.

В основата на нашата стратегия е повторното ангажиране, съживяване, преосмисляне на нашия най-голям стратегически актив: съюзите и партньорствата на Америка. Ние работим целенасочено и спешно, за да задълбочим, разширим и подредим нашите приятели по нови начини, за да посрещнем определящите изпитания на тази нововъзникваща ера“, завършва държавният секретар на САЩ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    СПЕНС
    Фак америка ВИВА РУСИЯ ! ! ?
  • -8
    3
    до 2
    Като китайски балон викаш? Китайския балон в имотния сектор предполагам имаш предвид. За малко да им се случи политическа революция в Китай заради спукването на огромния надут имотен балон :D Този балон показа, че китайската комунистическа икономика не е това което се представя пред света и изобщо не е просперираща. И други китайски балони имат там :) Кеф ти технологични, кеф ти политически, кеф ти икономически - избери си.
  • 10
    2
    Слава России!
    Краварите квичат от яд като недоебани педерасти, защото контролът над другите държави им се изплъзва, а анаболеният долар скоро ще се пръсне като китайски балон! Но да го духат, мама им скапана, негърско–англо–саксонска!
  • 14
    1
    9238923
    преведено на разбираем за обикновените хора език "нашето господство на запада над останалите роби по планетата е в риск да се срути и ни е страх, страхувайте се и вие да не ни е гадно само на нас"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари