Антъни Блинкен: Украйна е готова за мирни преговори с Русия

0
Държавният секретар на САЩ обяви готовността на украинските власти да преговарят с Русия за прекратяване на войната
Държавният секретар на САЩ обяви готовността на украинските власти да преговарят с Русия за прекратяване на войната Снимка: Twitter

Държавният секретар на САЩ обяви готовността на украинските власти да преговарят с Русия за прекратяване на войната

В скорошно интервю за телевизионния канал АВС News държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен увери, че ако Москва демонстрира интерес към мирни преговори за Украйна, Киев ще се съгласи да ги започне, а Вашингтон ще подкрепи процес. По този начин всъщност той обяви готовността на украинските власти да преговарят с Русия за прекратяване на войната – изявление, което предизвика буря в страната, коментират в редакцията на изданието "Страна.ua“, предаде агенция Фокус.

"Когато става въпрос за преговори, за танго са нужни двама. И досега не сме забелязали никакви признаци на интерес към дипломацията от страна на Владимир Путин. Ако той прояви такъв, тогава мисля, че украинците ще бъдат първите, които ще влязат в преговори, а ние ще ги закрепим. Всички искат този военен конфликт да приключи, но той това трябва да стане при справедливи и устойчиви условия, които отразяват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обясни Блинкен в интервюто.

Изявлението му бе коментирано от Telegram канала "Политика Страны“. Блинкен не е имал предвид буквално готовността на Украйна за преговори, ако Путин се съгласи на такива. И още нещо: Киев и Западът са готови да преговарят с Руската федерация при свои условия, най-вече изтеглянето на руските войски от територията на Украйна. Но Путин не е готов да приеме тези условия и затова няма преговори.

"Въпреки това, формата, в която бе направено изявлението на Блинкен, е забележителна сама по себе си, тъй като създава впечатление (по същество неправилно), че Украйна е готова да преговаря, но Путин не иска... Интересно е също, че това изявление бе направено след пътуването на Блинкен до Киев, където според някои американски експерти някои политици вече мислят за замразяване на войната“, пише каналът.

"Политика Страны“ също припомня, че миналата есен в Украйна бе взето решение да се забранят преговорите с Русия, докато Путин остава на власт. И тази забрана не е отменена, "въпреки че украинските власти не са я споменавали от доста време“.

По-рано през деня президентът на Бразилия Лула да Силва подчерта, че подходящото място за обсъждане на войната в Украйна е Общото събрание на ООН. Според него това е "мястото да поканим Путин и Зеленски на масата за преговори“.

През август първият дипломат на Киев Дмитрий Кулеба заяви, че Украйна е готова да започне преговори с Руската федерация чрез посредник, но само след изтеглянето на руските войски от страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    фена на Путин
    БОЙ НА УКРОНАЦИЗМА ДО ПЪЛНА ЗАЧИСТКА. БОЙ ! БОЙ ! БОЙ ! САЩ се насра и взе да дава назад за преговор. Мълчи Владимир и трепи по реда, не им отговаряй. Има си фронт, има си територия за изчистване, която е неизчистена, действайте докрай.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари