Антъни Блинкън: Китай иска да стане господстваща сила в света

0
Ние искаме мир и стабилност, и статуквото да се запази, заяви американският държавен секретар
Ние искаме мир и стабилност, и статуквото да се запази, заяви американският държавен секретар Снимка: Anthony Blinken Secretary Official / Facebook

Ние искаме мир и стабилност, и статуквото да се запази, заяви американският държавен секретар

Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, като същевременно отправи ново предупреждение във връзка с Тайван, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вашингтон посочи Китай като главно предизвикателство за САЩ в дългосрочен план и удвоява усилията си за увеличаване на американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Мисля, че целта им е да станат доминираща сила в света - във военен, икономически и дипломатически план", каза Блинкън на форум, организиран от списание "Атлантик", отговаряйки на въпрос за намеренията на Китай. "Ето към това се стреми (китайският президент) Си Цзинпин", допълни той.

"В определен смисъл това не е изненада. Китай има необикновена история. Мисля, че ако гледате и слушате китайските ръководители, ще установите, че те се стремят да си върнат онова, което смятат за свое законно място в света", отбеляза Блинкън.

Макар да твърди, че гледа трезво на отношенията с Китай и засилва натиска върху него, правителството на Байдън се старае да поддържа диалог с Пекин, за да "управлява отговорно" напрежението между двата гиганта. През юни Блинкън дори беше на посещение в Пекин. Напрежението обаче остава повишено, особено по отношение на Тайван, който китайското правителство смята за част от Китай.

Залогът е "изключително висок", каза американският държавен секретар, като изтъкна ролята на острова в световната икономика, главно като център за производството на най-модерни полупроводници.

"Ако се стигне до криза около Тайван, ускорена от действията на Китай, ще има глобална икономическа криза", предупреди Блинкън и призова Пекин да прекрати опитите да променя статуквото.

"Ние искаме - всички искат - мир и стабилност, и всички искат статуквото да се запази", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    4
    9м83у49т
    Тоз е голям лицемер и лъжец. С две думи казва "ние само можем да сме велика сила, на тея от които ни е страх им е забранено" и после повтаря някъкви полуистини как те са за мира а тея от които ги е страх не са за мира, те са за войната... Глупава чорапена кукла е тоя. Не знам сам вярва ли си или не.
  • 7
    3
    Аз
    Нещастник!
  • 7
    2
    123
    Статуквото ВИ няма да се запази. Осрани кравешки алчни копелдаци ! Всичко ви се изплъзва от ръцете и започвате да се паникьосвате. Това управление на сащ сложи началото на края на кравешката хегемония по света.
  • 5
    1
    Sтанко
    е що да не иска и що да не стане? Ще се пробвате ли и на тех да сложите пръчка в колелото на карацата?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари