Антъни Блинкън: Китай обмисля да предостави оръжия на Русия

1
Китайски компании вече предоставят "несмъртоносна помощ" на Москва, заяви държавният секретар на САЩ
Китайски компании вече предоставят "несмъртоносна помощ" на Москва, заяви държавният секретар на САЩ

Китайски компании вече предоставят "несмъртоносна помощ" на Москва, заяви държавният секретар на САЩ

Китай обмисля да предостави оръжия на Русия в подкрепа на нейната офанзива в Украйна, предупреди днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес и БТА.

Блинкън заяви това днес след вчерашната си среща с най-високопоставения китайски представител по въпросите на външната политика Ван И, член на Политбюро на управляващата комунистическа партия.

"Разговаряхме за войната, водена от Русия, и за безпокойствата, които имаме във връзка с факта, че Китай обмисля да предостави смъртоносна помощ на Русия", каза ръководителят на американската дипломация пред телевизия Си Би Ес. Помолен да даде повече подробности, той отговори лаконично: "Предимно оръжия."

Държавният секретар на САЩ не разкри конкретни данни в подкрепа на своите твърдения, но предупреди за сериозни последици за Китай, ако подпомогне във военен план Русия.

Китайски компании вече предоставят "несмъртоносна помощ" на Москва, добави той.

Снощи Блинкън и Ван И се срещнаха в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността - разговор, определен от Държавния департамент на САЩ като "откровен и директен".

Вчера на форума американската вицепрезидентка Камала Харис вече постави китайския неутралитет под въпрос. Съединените щати са "разтревожени от факта, че Пекин задълбочи отношенията си с Москва от началото на войната", подчерта тя, цитирана от АФП.

Ван И от своя страна е казал по време на неофициалния разговор, че Китай се придържа към принципите, насърчава мирните преговори и винаги е играл конструктивна роля, заяви днес говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от Синхуа.

"Ние никога няма да приемем соченето с пръст и дори принудата от страна на САЩ по въпроса за китайско-руските отношения", изтъкнал Ван.

Оръжейните доставки за Украйна бяха водеща тема на завършилата днес тридневна конференция в Мюнхен.

Американски конгресмени и от двете партии казаха, че украинските представители на форума са ги призовали да настояват пред президент Джо Байдън Вашингтон да даде на Киев изтребители Ф-16, съобщи Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Sтанко
    Малко закъсняло решение на жълтурите, но ... Изглеждат по-хитри отколкото всички ги мислеха... Краварите Мучат, защото предусещат, че са изливали доларите си в канала,,,
  • 3
    1
    русенец
    Антончо, а Хамериката предоставя оръжие на Украйна. Е, и? Какво те ебе теб, че Китай ще си пробват оръжията в Украйна или Тайван? Вие постоянно го правите. Е, сега сте от към ебаната страна и сигурно боли, но вие създадохте този световен ред, не Китай и не Русия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари