Ангел Кунчев: Може през юни коронавирусът да се ограничи и да изчезне

0
Ако в нещо успяхме това е, че бързо въведохме мерките
Ако в нещо успяхме това е, че бързо въведохме мерките Снимка: БГНЕС

"Има пандемичен план в страната, но никой не знаеше колко силно ще удари вирусът, затова се наложиха по-строгите мерки, ето защо се предприеха тези действия за ограничаване на другите дейности в здравната система."

Това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик радио главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Личното ми мнение е, че трябваше да разрешим ходенето в парковете още на по-ранен етап, посочи д-р Ангел Кунчев в интервюто. И обясни: „Това, което ни спря и промени мисленето, беше това, което видяхме да се случва на отделни места. Точно затова е утрешният така наречен експеримент, за да видим, че в голям парк може да се направи организация за влизане и излизане, може да се пусне двойка, тройка полицаи, включително конна полиция. И там, където започват да се събират хора, да ги разпръскват.

Здравният инспектор изрази надежда, че възобновяването на плановите операции и консултациите може да е първата стъпка към пълното възстановяване на нормалния ритъм на живот. 

Той обясни и логиката на това, че плановият прием беше преустановен при двама заболели от коронавирус, а възстановен при вече над 1 000 заболели.

Истината е, че когато нищо не знаеш, взимаш мерки малко над необходимото, за да се ориентираш какво става. И второ – много повече се научиха колегите в болниците и да разпознават заболяването, и да го лекуват, и да се пазят от него така, че да стане част от ежедневието им.

"При първите случаи в Габрово и Плевен беше голяма паника. Трудно можеше да се намери лекар или сестра, които да обслужат болния. Сега нещата са коренно различни и като готовност, и като препарати“, посочи д-р Кунчев.

"Възможно е през юни месец този вирус да се ограничи и в последствие да изчезне", такова мнение изрази д-р Кунчев, като подчерта, че това ще стане ако този вирус е коронавирус като SARS-Cov-1, каквито са данните до момента.

Според него коронавирусите, на базата на опита, които имаме от срещите си с тях, и предишните избухвания показват, че това е най-вероятното развитие на нещата. Той изрази мнението, че вече след като е преминала първата среща с вируса и имаме опит, е време да започне да се възстановяват всички онези обичайни дейности на здравната система, които са необходими - ваксинации, планови операции и други.

По отношение на парковете, той посочи, че сега ще се направи експеримент, за да се види как ще действат хората, когато им се позволи, по определени правила, да ползват тези площадки. Според д-р Кунчев, заради малък на брой хора, които не се съобразяват с правилата, страдат останалите граждани.

"Ако в нещо успяхме това е, че бързо въведохме мерките и така ограничихме разпространинието на вирус", подчерта д-р Кунчев. "Всичко е направено с цел да намалим риска" - каза той.

Средното за България разпространение е 4 - 5 процента, такова мнение изрази д-р Кунчев, като обясни на базата на какви данни прави този извод. Според него, в рисковите групи е 7 - 9 процента разпространението на вируса, а в отделни райони няма нито един случай. Интересно е положението в Африка, каза още д-р Кунчев и даде за пример Танзания, където има много голяма китайска колония.

Според данните там е силно ограничено разпространението на вируса. И той свързва това положение и с климатичните условия. Колкото по-бързо спрат сутрешните пресконференции, толкова по-добре, каза още д-р Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари