Андрей Цеков: Проходът "Петрохан" ще бъде затворен за тирове от утре

3
Регионалният министър отговори на въпрос на депутатката Росица Кирова
Регионалният министър отговори на въпрос на депутатката Росица Кирова Снимка: Асен Тонев / БТА

Регионалният министър отговори на въпрос на депутатката Росица Кирова

Проходът "Петрохан" ще бъде затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона от утре, каза министър Андрей Цеков в отговор на въпрос на депутата Росица Кирова от ГЕРБ-СДС защо и днес трафикът на тежкотоварни автомобили през "Петрохан" все още не е пренасочен. Това стана на днешното заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

"Този казус има дълга предистория и изпълнението на автомагистралата между Мездра и Ботевград след мъчителен процес на стартиране, прекъсване и отново стартиране, в момента вече е задвижен и се изпълнява ключов момент като взривни и ремонтни дейности, които ще продължат до края на тази година", каза министър Цеков, цитиран от БТА.

"Хората от Северозапада, които работят в столицата, трудно стигат до домовете си и ние от тази комисия сме им длъжници и ще продължим да следим развитието на този ремонт", каза още Кирова.

Пътната поддръжка от 2022 г. се осъществява по 32 договора, които са с ограничени бюджети за аварийно-възстановителни работи, те са анексирани, поради достигане на максималната стойност до 50 процента от тяхната първоначална стойност, и срокът им е до избиране на изпълнители по нови обществени поръчки, които са обявени през февруари 2023 г. и касаят 7 магистрални участъка и 28 области. Така министър Цеков отговори на въпрос на Йордан Терзийски от ПГ "Продължаваме промяната" за сключените процедури в МРРБ за аварийни ремонти над 4 милиарда лева.

"Процедурите са изтекли и са затворени към днешна дата. До 7 юни всички процедури са били забързани спрямо технически и ценови параметри и това ни накара да назначим одит на тези процедури, който ще приключи до края на тази седмица", каза още Цеков. По неговите думи на базата на този одит ще се вземат решения как да се действа, ако има пороци по процедурите.

Константина Петрова от ПП "Възраждане" попита на какъв етап е оценителната процедура за саниране на сградите и дали има риск голям брой сгради да останат некласирани и извън процедурата. "Първият етап на процедурата, свързан със санирането, е събрал проектни предложения на стойност 3 пъти над предвидения бюджет и безспорно средствата няма да стигнат за всички кандидати", бе отговорът на министър Цеков.

Манол Генов от БСП попита дали министър Цеков има идея да разтовари МРРБ и да използва частни пари за постигане на обществени услуги, както правят съседни държави.

"В момента, ако се премине към прегръщане на този инструмент от припознаването на държавата, ние имаме големи инфраструктурни обекти, които могат да бъдат обслужени по този начин. Аз лично съм привърженик на въвличането на частния сектор в дейността на държавата и публично-частните партньорства биха могли да бъдат инструмент за пътната и железопътната мрежа, но това изисква политически консенсус и законотворство", отговори министър Цеков.

Гроздан Караджов от ИТН зададе въпрос за незаконните строежи по магистралите и какви мерки ще се вземат срещу незаконно изградените пътища и магистрали.

"Това е проблем и трябва да се справим с него, няма книжа за строеж на така нареченото незаконно строителство и не знаем как е изпълнено то", обясни министър Цеков. Той обясни, че търпимостта като правна техника или узаконяването на тези строежи е въпрос на правна дискусия, която ще бъде проведена с браншовите организации и заедно ще се реши как да се действа след провелия се работен процес.

Деница Николова от ГЕРБ-СДС зададе въпрос дали хората, които не са одобрени за саниране, ще имат възможност на следващ етап да кандидастват за него.

"В България по-голяма част от жилищния фонд е изключително амортизиран и в отчайващо състояние, жилищната политика трябва да е насочена към социално слаби групи и хората в нужда, но аз не бих могъл да ви дам обещания на тази етап, защото се налага преосмисляне на инструментите на министерството и ангажиране на допълнителна подкрепа за саниране", обясни министърът.

"Общините получават 50 на сто от реалната стойност на проектите, за които са кандидатствали, и има риск дали ще успеят да си приключат проектите до 31 октомври 2023 г., което е комбинация от наработещи условия и поставя под риск изпълнението на тези проекти. Затова ще предложим 100 процента финансиране", отговори министър Цеков на въпрос на Йордан Иванов от ПП-ДБ за финансирането на общините като бенефициенти за своите проекти.

Казусът с тежкото състояние на Дюлевския проход, който е за ремонт, е на етап събиране на оферти за технически ремонт и до края на годината трябва да започне строителството и ремонт, каза инж. Десислава Паунова, член на управителния съвет на АПИ.

Танер Али от ДПС попита какви мерки ще предприеме МРРБ относно ерозията във ВИК сектора и каза, че над 350 населени места са на воден режим в момента.

"Проблемът е голям и в момента ни трябва комбинация от държавни средства и заемни средства, публично-частни партньорства, за да решим този проблем", категоричен бе министър Цеков.

Манол Генов от БСП попита дали правилно се прилага формулата за индексация за различни проекти. "Формулата за индексация за големи проекти, които, когато достигнат критичната граница и отидат до Брюксел, оттам по тази формула им отказват индексация. Това каза министър Цеков и обясни, че каквито и мерки да се вземат, проблемът трябва да бъде точно измерен и да се търсят адекватни мерки, защото тази формула не работи ефективно."

В Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление влизат 23 народни представители от общо шестте парламентарно избрани партии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари