Анатоли Станев: Храмът "Света Петка" ще ни напомня да бъдем преди всичко човеци!

1
Областният управител на Русе присъства на Света литургия по случай обновлението на църквата
Областният управител на Русе присъства на Света литургия по случай обновлението на църквата

Областният управител на Русе присъства на Света литургия по случай обновлението на църквата

Областният управител Анатоли Станев присъства на Света литургия по случай обновлението на русенския храмСвета Петка“.

Сигурен съм, че това начинание ще даде възможност на миряните да бъдат още по-сплотени помежду си. Въпреки че по пътя на реализацията на това знаково за града и областта събитие, имаше не малко трудности, каузата си заслужаваше.

Днес Вие ни давате пример, че с трудолюбие и упоритост човек може да постигне всичко. Нека вярата ни обединява и ни прави по-добри и по-мъдри! Вярвам, че този храм ще продължи да е притегателно място за русенци и гостите на региона и ще ни напомня за значението на това да бъдем преди всичко човеци помежду си!“, каза Станев.

Църквата „Света Петка“ е сред най-ярките представители на храмовото изкуство и значим християнски храм на територията на региона. Тя е построена през миналия век, а през 1996-а е обявена за недвижима културна ценност /НКЦ/ от местно значение. Основният камък е положен на 27 август 1939 година Проектът за храма е изготвен от русенския архитект Любен Динолов през май 1939-а Строителството започва през същата година от местния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев. Архитектурният проект на храма е първият смел и сполучлив опит за пресъздаване на Кръглата църква (Златната църква) в Преслав, строена от цар Симеон I.

Църквата „Света Петка“ бива построена през 1943-а. Днес храмът е цялостно обновен и реконструиран в рамките на предвидените дейности по проект „Християнското наследство по протежение на културния коридор Русе - Гюргево”. Благодарение на проекта ремонти дейности са били извършени на църквите „Света Петка“ и „Свети Георги“. Приблизително 1,4 милиона лева са били нужни за цялостното конструктивно укрепване на храма „Света Петка“, както и за реставрация на стенописите и иконостаса.

Благодарение на финансирането е бил осигурен и достъп на хора с увреждания в църквата, а също така подът и оградата са били напълно подменени. Това се е наложило, поради факта, че с времето сградата започва да потъва. Направена е и нова вертикална планировка. В двора на църквата пък е изграден Туристически експозиционен център, в който са представени над 100 различни църковни артефакта от трансграничния район Русе - Гюргево.

Сред тях са книги, икони, картини и одежди. С още около 330 000 лева е била извършена реставрация на стенописите в църквата „Свети Георги“, както и цялостен ремонт на покрива на храма. Предприети са били действия и по укрепването на църквата. С други близо 800 000 лева бе извършена реставрация на храма в община Ведя, окръг Гюргево.

Отново в рамките на проекта бе разработена и обща стратегия за съхранение и използване на културното, религиозното и историческото наследство като основа за устойчиво развитие на културния и религиозен туризъм в трансграничния район Русе - Гюргево. Изготвени бяха три интегрирани туристически продукта за такъв вид туризъм в трансграничния регион с еднодневни и двудневни маршрути, като в тях бяха включени като туристически обекти трите реставрирани по проекта храма.

Новите туристически продукти носят следните имена: “Християнското културно наследство в духовното пространство Русе - Гюргево”, „По следите на общите светци, закрилящи българи и румънци” и „История и цивилизация в културния коридор Русе - Гюргево” - еднодневен и двудневен маршрут. За да се гарантира устойчивостта и надграждането на постигнатите по проекта резултати бе създадена неформална мрежа на заинтересованите страни за устойчиво развитие на културен и религиозен/поклоннически туризъм в трансграничния регион Русе - Гюргево.

На съвместен българо-румънски форум, проведен в Окръжен съвет - Гюргево, бе приет Устав на мрежата. Бе подписан и меморандум за сътрудничество. Същевременно в град Русе и окръг Гюргево бяха поставени 15 туристически указателни табели, насочващи туристите към трите реставрирани църкви. Издадена е информационна брошура с трите интегрирани туристически продукта.

Сред гостите на днешното събитие бяха кметът Пенчо Милков, председателят на Окръжния съд Николинка Чокоева, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и множество представители на местната и държавна власт, а също и на духовния клир от България и Румъния.

Светата литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, епископ на Васлиу и Харгита Андрей, игуменът на Троянския и Бачковския манастир Сионий, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, както и свещеници от Румъния и България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Граждани
    Как такива Безбожници и лъжци не ги е срам да влизат в църква!!!Дано Господ си свърши работата!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари