Обновената църква "Света Петка" в Русе посрещна празнично миряните

5
Русенският митрополит Наум заедно със свещеници от Русе и Румъния отслужиха Света литургия
Русенският митрополит Наум заедно със свещеници от Русе и Румъния отслужиха Света литургия Видео: Русе Медиа

Русенският митрополит Наум заедно със свещеници от Русе и Румъния отслужиха Света литургия

Обновената църква "Света Петка" в Русе посрещна празнично тази сутрин миряните, предава Русе Медиа. Света литургия бе отслужена лично от Русенския митрополит Наум заедно със свещеници от Русе и Румъния. Специално за тържествения повод бе изнесена за поклонение и ризата, покривала мощите на Света Петка в манастира Яш, дарена на Русенската митрополия от Румънската патриаршия.

Вярващите се поклониха пред реликвата и заедно със свещениците обиколиха храма според каноните. На събитието присъства и кметът на Русе Пенчо Милков.

Църквата бе ремонтирана и благоустроена след продължили две години дейности по проект „Християнското наследство в културния коридор Русе - Гюргево”. Заедно с ремонта бе направена музейна експозиция и бе възстановен параклисът „Св. Йоан Рилски”.

Църквата „Света Петка“ е архитектурен шедьовър, тъй като тя е умалено копие на Златната църква в Преслав, строена от цар Симеон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари