Петьо Тодоров: Имаше опасност храмът "Света Петка" да се срути

1
Беше се стигнало дотам каменни парчета да се пръскат и да падат от покрива, добави Тодоров
Беше се стигнало дотам каменни парчета да се пръскат и да падат от покрива, добави Тодоров Снимка: Кадър от Русе Медиа

Беше се стигнало дотам каменни парчета да се пръскат и да падат от покрива, добави Тодоров

Владици и свещеници от България и Румъния извършиха днес обновление на ремонтираната църква "Света Петка" в Русе, а след това отслужиха и литургия, предава БТА.

Сред тях бяха Русенският митрополит Наум, епископът на Ковасна и Харгита Андрей, епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири.

Църквата "Света Петка" е ремонтирана по европроект, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег V-А Румъния - България 2014 - 2020 г.". С евросредства са обновени и храмовете "Свети Георги" в Русе и "Свети Пантелеймон" - в румънското село Ведя, обясни Петьо Тодоров - един от участниците в проекта, който е на стойност над 3 млн. лева.

Около половината от сумата е изразходена за ремонта на рушащата се от години църква "Света Петка" в Русе, построена и осветена през 1944 година. Храмът е изграден като копие на Кръглата църква (Златната църква) в старата българска столица Преслав.

Тодоров обясни, че църквата "Света Петка" е имала дълги години проблем с основите, тъй като е построена на льосова почва.

"Имаше опасност в един момент храмът да се срути. Създаваха се конструктивни напрежения по купола на църквата. Беше се стигнало дотам каменни парчета да се пръскат и да падат от покрива", каза още Тодоров. Благодарение на проекта са извършени редица укрепителни дейности. Държавата също е отпуснала около 750 000 лева за ремонта на храма.

Тодоров каза, че проектът е продължил четири години. По думите му ремонтът на църквата "Света Петка" е добре извършен, реставрирани са и стенописите. В двора на храма е изграден и туристически експозиционен център. В него ще има музейна сбирка с църковна утвар, принадлежности за богослужението и книги. Тодоров обясни, че в експозиционния център е изложена и реставрирана част от иконостаса, който е бил в съборения през 1975 г., за една нощ, храм "Всех Святих" в Русе по нареждане на Градския народен съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари