Amazon се включва в надпреварата за изкуствен интелект

0
Компанията ще инвестира до 4 милиарда долара във фирмата за изкуствен интелект Anthropic
Компанията ще инвестира до 4 милиарда долара във фирмата за изкуствен интелект Anthropic Снимка: Amazon / Facebook

Компанията ще инвестира до 4 милиарда долара във фирмата за изкуствен интелект Anthropic

Amazon ще инвестира до 4 милиарда долара във фирмата за изкуствен интелект Anthropic, с което гигантът в онлайн търговията на дребно се включва в надпреварата за изкуствен интелект, доминирана от Microsoft, Google и OpenAI.

Успехът на ChatGPT на OpenAI доведе до инвестиране на милиарди в тази област.

Amazon вече обяви, че възнамерява да обогати гласовия си асистент Alexa с генеративен изкуствен интелект, който според фирмата ще позволи на потребителите да водят по-гладки разговори.

Базираната в Сан Франциско компания Anthropic се смята за лидер в тази област и има свой чатбот - Claude, конкурент на ChatGPT.

"Изпитваме огромно уважение към екипа и основополагащите принципи на Anthropic и вярваме, че можем да помогнем за подобряването на преживяванията на много клиенти, в краткосрочен и дългосрочен план, чрез нашето по-задълбочено сътрудничество", заяви главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси, предава БГНЕС.

Гигантските фирми и богатите инвеститори от Силициевата долина наливат пари в изкуствения интелект, като се стремят да намерят печелившото приложение, което да оправдае интереса.

Мигновеният успех на ChatGPT насочи вниманието към чатботовете и предизвика имитатори и съперници, не на последно място от Google с неговия чатбот Bard.

Китайските титани Tencent и Baidu също пуснаха ботове, за които твърдят, че могат да конкурират ChatGPT.

Обещание за "трансформация"

Сделката между Anthropic и Amazon е потенциално по-малко значима в света на чатботовете и по-важна в надпреварата за разработване на чипове, които да захранват ИИ.

Anthropic се съгласи да използва чиповете на Amazon за разработване на следващите си модели, а двете фирми заявиха, че ще си сътрудничат при разработването на следващия набор от чипове.

Всички фирми в тази област се стремят да се откъснат от чиповете, произвеждани от пазарния лидер NVIDIA, каза Ник Пейшънс, водещ анализатор на ИИ в S&P Global Market.

"За всеки ще бъде трудно да направи пробив през следващите 12-18 месеца", каза той пред АФП, но споразумения като това на Amazon могат да помогнат за промяна на ситуацията в рамките на пет години.

Anthropic също така се съгласи да използва облачната инфраструктура на Amazon Web Services (AWS) - центровете за данни, които съхраняват и обработват данни в огромен мащаб - за "критични работни задачи".

Amazon заяви, че ще поеме "миноритарна позиция на собственост" във фирмата за изкуствен интелект, която вече е набрала над 1 млрд. долара, откакто е създадена през 2021 г.

В изявлението се обещава, че Claude ще помогне на клиентите на AWS "от всякакъв мащаб да разработят нови генеративни приложения, задвижвани от ИИ, за да трансформират своите организации".

Сделката изостря конкуренцията между Amazon и Google, която по-рано отвори облачните си услуги за Anthropic и инвестира 300 млн. долара, за да придобие 10% от компанията.

Моделите на ИИ изискват огромна изчислителна мощност, затова фирмите за ИИ разчитат на центрове за данни, предоставяни от компании като AWS, Google Cloud и Microsoft Azure.

Тъй като технологичните гиганти развиват собствените си амбиции в областта на ИИ, те все по-често търсят връзки с по-малки фирми - Майкрософт е водеща компания с инвестиция от няколко милиарда долара в OpenAI.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари