Първият адвокат робот се явява в съда

2
Целта на създателя на адвоката робот е да направи адвокатската услуга достъпна за потребителите
Целта на създателя на адвоката робот е да направи адвокатската услуга достъпна за потребителите Снимка: lex.bg

Целта на създателя на адвоката робот е да направи адвокатската услуга достъпна за потребителите

Адвокат робот ще се яви в съда за първи път следващия месец.

През февруари изкуствен интелект, разработен от основателя на чатбота за правни услуги DoNotPay Джошуа Браудър, ще съветва обвиняем по време на цялото съдебно дело. Смята се, че това е първото дело, защитавано от изкуствен интелект.

Адвокатът робот ще работи чрез смартфон. Той ще изслуша процесите в съдебната зала и след това ще даде указания на подсъдимия какво да каже чрез слушалка, съобщава New Scientist, предава 24 ЧАСА.

Съдът и името на обвиняемия се пазят в тайна засега.

Създателят на адвоката робот Джошуа Браудър увери, че разходите по делото ще бъдат покрити от компанията в случай, че делото бъде загубено.

Изкуственият интелект е обявен за "първия в света адвокат робот". Компанията цели да помогне на хората да побеждават бюрокрацията и да съдят всеки с натискането на един бутон.

Браудър е компютърен учен от Станфордския университет. Стартира приложението DoNotPay през 2015 г. като чатбот, който да предоставя правни съвети на хора, които са глобени. Крайната му цел е приложението да замени изцяло адвокатите, за да спести пари на обвиняемите.

"Все още има много добри адвокати, но повечето от тях взимат твърде много пари, за да копират едни документи. Смятам, че те определено трябва да бъдат заменени", казва той.

Адвокатът робот работи на принципа на правен асистент. Пита клиента какъв е проблемът и след това генерира правно писмо, което може да бъде използвано в различните институции.

В промоционален видеоклип Браудър обяснява, че идеята му хрумнала, когато започнал да трупа глоби за паркиране, които не можел да си позволи да плати. В процеса на работа той се превърнал в "експерт" по вратичките, които биха му позволили да се измъкне от плащането на глобите.

Той осъзнава, че досадният, бюрократичен и скъп процес по обжалване на глоби за паркиране може да бъде автоматизиран и създава приложение, което да помага на хората да правят същото.

"Целта на компанията е да направи адвокатите достъпни за потребителите", казва Браудър

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари