Алибегов: Да се спре с черния пиар срещу българския туризъм

0
По немска телевизия бе излъчен репортаж за препълнени дискотеки в наш курорт, които създават реална опасност от зараза с корона вирус
По немска телевизия бе излъчен репортаж за препълнени дискотеки в наш курорт, които създават реална опасност от зараза с корона вирус Видео: БНТ

Да се спре с черния пиар срещу българския туризъм и развлекателен бранш. За това настояват от Българската асоциацията на заведенията

От бранша смятат, че политически цели се преследват с похвати, които директно вредят на родния бизнес и икономиката. Поредният пример за атака срещу сезона в България според тях е излъченият по RTL репортаж за препълнени дискотеки в наш курорт, които създават реална опасност от зараза с корона вирус, предава БНТ 

От една страна хотелиерите и ресторантьорите във Варна споделиха, че са притеснени от атаките срещу туризма в България. От друга - че са спокойни, защото са сигурни, че са взели всички необходими предпазни мерки и могат да гарантират сигурността на туристите, предпочели българското Черноморие за почивката си.

От туристическия бранш напомнят, че един такъв репортаж рефлектира върху България като дестинация и може да направи сезона още по-слаб.

"Точно в ситуация, когато ние се борим да всеки един гост, всяка една резервация ни е важна... Искаме да се разграничим от заведенията, които евентуално не спазват тези мерки и предписания. Спокойни сме за нашите служители, спокойни сме и за нашите гости", заяви управителят на хотел Яница Константинова.

Евелин Димитров също е спокоен за служителите си. От 16 години той е управител на ресторант. Категоричен е, че компромис със задължителните предпазни мерки в заведението няма да допусне, защото здравето и живота на клиентите са на първо място.

"Използваме маски, ръкавици, дезинфектанти, всичко, което е необходимо, обозначили сме целият ресторант, както е по Наредбата и действащото законодателство", обясни Евелин Димитров - управител на ресторант.

На много места собствениците на заведения и хотели се опитват да получават обратна връзка от туристите за предпазните мерки. Но през последните дни забелязват опити броят на новозаразените с Сovid-19 да бъдат приписани на работещите заведения и това се случва без някой да представи реални доказателства за това, категорични са от Българската асоциация на заведенията.

"Нашият апел беше, когато се вдига бройката на заразените, нека да показват каква част са заразени в нощни клубаве или заведения, защото при толкова много неспазване на мерки цялостно в България, делът на хора, които ходят по заведения е толкова малък, че ние не виждаме защо това внушение излиза в медиите нон стоп и ние се притесняваме за бранша, а всъщност има едно внушение, че вината е в нас", заяви Ричард Алибегов - председател на БАЗ.

Според Ричард Алибегов услужливо се лансират и откровено лъжливи материали на чужди медии.

"Това е удар срещу българския туризъм от немска телевизия, но по-неразбираемо е как българските медии поемат този клип. Аз разбирам - явно немците желаят техните туристи да се насочат към други дестинации, за нас това е необяснимо, как се предпочита дестинация като Турция, при положение че там е в страшен пик заразата... а в същото време забраняват да се влиза в България", посочи Ричард Алибегов - председател на БАЗ.

"Може би е недоглеждане. Не съм на 100% убедена, че това е репортаж актуален от 2020... Така, както при нас заетостта е наполовина спрямо миналата година, и по заведенията според нас е абсолютно същото...но това, което чувам от колеги е че се опитват да спазват дистанция и дезинфекция", заяви Яница Константинова - управител на хотел.

От бранша се надяват и медиите, и правителството да защитават българският туризъм и когато излезе информация, която не е проверена, да реагират

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари