Труден и динамичен сезон - това е обобщението за лятото на 2021 година

0
Представители на сектора изразиха надежда, че догодина туризмът ще се възстанови
Представители на сектора изразиха надежда, че догодина туризмът ще се възстанови Снимка: Министерство на туризма

По данни на ЕСТИ от началото на май до края на август броят на туристите у нас наближава 3,8 млн. и надхвърля 70% ръст спрямо миналото лято

Министър Балтова представи сезон 2021 пред участниците в Петата среща на работещите в сферата на туризма от Южното Черноморие и Странджа, съобщиха от ресорното министерство. На форума в Бургас присъстваха представители на различни подсектори от бизнеса, висши училища и общини от региона, както и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Министър Балтова отчете положителна тенденция и за началото на септември. По данни на ЕСТИ от началото на май до края на август броят на туристите у нас наближава 3,8 млн. и надхвърля 70% ръст спрямо миналото лято. За първата половина на месец септември 2021 се наблюдава сериозен ръст на туристи от Германия - над 3 пъти, от Полша - над 40%, от Чехия - над 70% спрямо същия период на миналата година, има завръщане на интереса и на руските туристи, съобщи служебният министър.

Целта на срещата бе да се обсъдят резултати, проблеми и пропуснати ползи в рамките на летния сезон, както и съгласуваността с бранша при взимането на кризисни решения и противоепидемични мерки, тяхното прилагане и спазване. Възстановяването на туризма минава през процеса на ваксинация и грижата за здравето на работещи и туристи, изтъкна министърът.

„За нас важното е как да направим като общество така, че бизнесът да работи. За целта е необходимо да бъдат спазени индикаторите, заложени в Националния план за действие на Министерството на здравеопазването, за да бъде осигурено здравето на всички,” посочи министър Балтова.

Беше поставена темата за националните курорти, решаването на чиито проблеми ще се отрази чувствително върху качеството на туризма.

В отговор на поставени въпроси Министърът разясни как може бизнесът в туризма да получи подкрепа с инструментите на Плана за възстановяване и устойчивост.

Представители на сектора изразиха надежда, че догодина туризмът ще се възстанови.

Като важен въпрос, на който трябва да се търси отговор, бе посочен проблемът с кадрите в туризма. Министърът изтъкна необходимостта от издигане имиджа на професията, както и от насърчаване на образованието в сферата на туризма. Беше посочено, че е назрял моментът за законова промяна, която да позволи в туризма работодателите да наемат повече от 20 на сто чужденци в персонала на едно туристическо предприятие. Възможни решения на визовите проблеми за чуждестранните работници, директно договаряне на “зелени коридори” и транспортни връзки с важни пазари, както и поемане на ясни ангажименти към сектора и улесняване на комуникацията между властите и пряко създаващите туристическия продукт - това бяха част от важните акценти в дискусията.

Като друг актуален проблем бе посочен недостигът на спасители, както и контролът и спазването на мерките в свободните зони на плажовете.

Труден и динамичен сезон, но всички се справихме, отчетоха участниците във форума, като благодариха на министъра, че през изминалия сезон е имало чуваемост и съдействие за решаване на текущи проблеми.

Преди началото на срещата министърът се срещна и със студенти - бъдещи експерти в сферата на туризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари