Александър Дунчев: Започва нов опит за разпарчетостване и приватизиране на държавните гори

9
Горската система ще бъде разбита и набързо прехвърлена в частни олигархични ръце, ако оставим рефорната в ръцете на сглобката, заяви природозащитникът
Горската система ще бъде разбита и набързо прехвърлена в частни олигархични ръце, ако оставим рефорната в ръцете на сглобката, заяви природозащитникът

Горската система ще бъде разбита и набързо прехвърлена в частни олигархични ръце, ако оставим рефорната в ръцете на сглобката, заяви природозащитникът

Започва нов опит за реформа в горите и моментът е преломен, тъй като днес е срокът за становища как да изглежда тази реформа. Включете се и Вие! Това е шансът да се създаде нова единна и независима Държавна агенция по горите към МС, която не само да постави опазването на горите над партийни и мафиотски интереси, но и да ги спаси от нови престъпни схеми за приватизация.

Неуспешният опит при кабинета „Петков“ обаче сочи, че оставим ли този процес на волята на „сглобката“, горската система ще бъде по-скоро разбита и набързо прехвърлена в частни олигархични ръце. Тогава, през 2022 г., процесът по отделянето на Агенцията по горите (ИАГ) от МЗХ се провали, защото отказах да подкрепя условието на ИТН и БСП (т.е. на ГЕРБ и ДПС) да се разбие на парчета горската система, като ИАГ стане горска полиция към МС, а държавните горски и ловни стопанства (както и най-важните горски политики) останат в МЗХ, за да продължи източването и феодализирането им, докато не бъдат изцяло приватизирани след трансформацията им в търговски дружества. Чудите се защо?

Цялата история с разпарчетостването и приватизирането на държавните гори, имащи дял 75% от всички български гори, започва още през 90-те години, когато НС разделя държавните горски стопанства на лесничейства и държавни дърводобивни фирми. След 2000 г. фирмите са приватизирани, разпродадени и фалирани, като много мутри и до днес се ширят в ловните хижи, придобити чрез тази схема.

Втората вълна на приватизация бяха скандалните заменки и продажби на държавни гори по черноморските и планинските курорти в периода 2003-2009 г., а третата вълна – потенциално най-бруталната, започна с приемането на нов закон (ЗПП) през 2019 г., с който ГЕРБ задължиха трансформирането на държавните горски служби в акционерни дружества, с цел прилагането на добре познатата ни схема: 1. източване, 2. несъстоятелност и 3. приватизация.

Този процес обаче го забавихме благодарение на анализ на държавните гори в Европа, който изготвихме с колегите в ИАГ през 2021 г., и който опроверга лъжата на разни чиновници, че Европа ни задължавала да направим държавните гори акционерни дружества, за да влезем в Евро-зоната. Оказа се, че в 75% от европейските държави (вкл. и в САЩ), държавните гори са част от държавна горска служба, и народите там не допускат превръщането им в корпорации, именно от страх към приватизацията и унищожаването на гората заради една печалба. В тази посока беше и решението на служебното правителство на Гълъб Донев от края на 2022 г., което, противно на желанието на ГЕРБ, задължи МС да преобразува горските стопанства в икономически субекти към бюджета, а не в акционерни дружества. За съжаление в две министерства отново е подета инициативата за приватизацията.

Но най-силното доказателство, че сегашните управляващи се гласят да приложат нежеланата схема с разбиването на горската система, е факта, че вместо с постановление МС веднага да преобразува ИАГ в Държавна агенция по горите и тази вече независима агенция да подготви законодателните промени (така както се прави за други министерства и агенции, и както се направи за ДАГ през 2007 г.), в момента целият процес е оставен да се ръководи от МЗХ и поставените там партийни лакеи на мафията. А те, в най-добрия случай, ще "пуснат" ИАГ да стане ДАГ, но ще оставят държавните гори в МЗХ, за да чакат схемата с приватизацията, а в най-лошия случай – ще направят всичко възможно да блокират целия процес, както стана през 2022 г. Да, ще ни лъжат, че „никой не иска да продава държавните гори“, но Вие вярвате ли им?

Примерно становище и цялата тази история с още отговори на въпроса защо единственият шанс за опазването на горите е създаването на единна държавна горска служба са качени ТУК. Становището (виж края на линка) е важно да изпратите днес по имейл до МС, МЗХ и ИАГ, даже като свободен текст. Не забравяйте да си поискате входящ номер. Моят от МС тъкмо дойде: №20.А-4/24.01.2024 г.

Нека се чуе и Вашият глас!

Александър Дунчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Бай иван
    Дунчев винаги говори за една каруца сдърва но никога не казва и дума за ловните стопанства на кого са и как са дадени.В горското има голяма нужда от кадри.Затова се дават ловните стопанства да гистопаниства други
  • 2
    2
    Уважаема Мариана
    Между 2000/2004 година направиха оценка на наличният горски фонд на територията на България.Дървесината беше оценена на 70 милиарда долара по тогавашни цени.И....? Побесняха.Побесняха да подложат всичко на безконтролна сеч.Има разлики големи в сателитни снимки от преди и сега.Направо ями.Не знам кой,как и какво възстанови и засади.Фирми близки до дпс,герб,бсп,дсб,ндсв ....направо удариха джакпота.Не ерозия,държавата събориха.
  • 1
    1
    Мариана Николова Иванова
    С удоволствие се включвам в коментарите!На кое,казвате гори?Аз имам парцел от 260 ме,в така наречения Горски фонд!Определението за ползване е "голина"!Знаете ли,какво означава това?Вместо да го озеленя,да се превърне в горски рай,имам право единствено сред тръните и тук там някое храстче,да построят беседка,да сложа пързалка без право на ограда,без право на вода!Я ми кажете,как може една "голина"(изгоряла гора) да не се озелени!Под 1 декар,в закона няма ГОРА,но и под 1 декар ГОЛИНА не може да се смени статута й!Така ли ще опазваме природата?Имате ли представа,че в Западна Европа треперят на 1м2 зеленина!А в България се чудите,как да я унищожавате!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари