Албин Курти е новият премиер на Косово

0
Кабинетът на Курти се състои от 18 членове, трима от които са вицепремиери
Кабинетът на Курти се състои от 18 членове, трима от които са вицепремиери Снимка: БГНЕС

Кабинетът на Курти се състои от 18 членове, трима от които са вицепремиери

Събранието на Косово гласува днес с 67 гласа "за", 30 "против" и без въздържали се, лидерът на Движението "Самоопределение" Албин Курти за нов министър-председател и прие предложението му за съставяне на ново правителство, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

Кабинетът на Курти се състои от 18 членове, трима от които са вицепремиери: Бесник Бислими, отговарящ за европейската интеграция, развитие и диалог, Доника Грвала, отговаряща за външните работи и диаспората, и Емилия Реджепи, отговаряща за правата на човека и малцинствата.

Новият министър на финансите е Хекуран Мурати, на правосъдието Албулена Хаджиу, за здравеопазването Арбен Вития, образованието и науката ще ръководи Арбери Нагавчи, културата - Хайрулах Чеку, министър на регионалното самоуправление е Елберт Красничи, на екологията, териториалното планиране и инфраструктурата Либурн Алиу, на земеделието Фатон Пеци, на отбраната Арменд Мехай, на вътрешните работи Джелял Свечля, на промишлеността и търговията Розета Хайдари, на икономиката Артане Ризваноли, на общностите и завръщането Горан Ракич и на регионалното развитие Фикрим Дамка.

БГНЕС

Курти съобщи, че осем от членовете на новия кабинет са членове на неговата партия "Самоопределение“, която спечели убедителна победа на предсрочните избори на 14 февруари, заедно с Демократически съюз на Косово на действащия председател на парламента Вьоса Османи с 50,27 % от гласовете и 58 места в 120-членното Събрание на Косово. Новият премиер подчерта, че една трета от членовете на неговото правителство са жени и две от тях са вицепремиери.

В обръщението си като министър-председател Курти очерта приоритетите в икономическото развитие, борбата с безработицата, борбата с пандемията, развитието на човешките права, укрепването на сигурността на държавата и правата на всички граждани, независимо от тяхната принадлежност. Той ще работи усилено за повишаване на качеството на образованието и за по-голяма социална справедливост.

По отношение на външната политика, Курти обяви засилване на връзките със съюзническите страни, особено с Албания и САЩ, както и за засилване на ангажиментите за членство в НАТО и Европейския съюз. Курти заяви, че правителството му ще поддържа добри отношения със съседните страни, като същевременно очаква Сърбия да се изправи срещу престъпленията си в Косово и обяви, че ще търси обезщетение за икономическите, финансовите и други щети, причинени от войната и след това.

След гласуването на правителството, по време на първото обръщение на Курти като нов премиер на Косово, депутатите от опозицията напуснаха парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари