Акция на Митница Русе

0

Митница Русе приключи тримесечна акция, свързана с интензивни проверки на специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД).

От септември до средата на месец декември митническите служители провериха 22 регистрирани обекта в областите Русе, Разград и Силистра. Установени са 13 нарушения, като повече от половината от тях са само на територията на Силистренска област.

Най-честото погазване на закона е свързано с воденето на акцизната и данъчна документация, като масово собствениците на дестилерии не изискват от клиентите си да попълнят  справки-декларации по чл. 45, ал. 2 от ППЗАДС.  Такава следва да се подаде от всеки клиент още преди започване на изваряването на материала за дестилиране. С нея той удостоверява, че материалът е негова собствена продукция и е за лична употреба. Тази декларация е и базата, въз основа на която в последствие се вписва и резултатът от дестилирания материал и се начислява акциз.

Предвидените в чл. 126а, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/ административни наказания за подобни нарушения са „имуществена санкция“ от 500 до 2000 лв. за юридически лица и еднолични търговци, каквито са регистрираните СМОД. Законът дава възможност за сключване на споразумение между административнонаказващия орган и нарушителя като при първо нарушение  глобата е минимум  500 лева. Образуваните 13 административнонаказателни производство за констатираните по време на акцията нарушения са приключили със споразумения, тъй като всички, пристъпили закона, са изявили желание да сключат да се възползват от това право и да заплатят доброволно 80 процента от наложената глоба. Общата сума от платените глоби е 5200 лева.

Акцията, проведена от отдел „Оперативен контрол“ на Митница Русе рязко повиши декларираните приходи от акциз за изварената домашна ракия в малките дестилерии. Така само за периода от края на август до средата на декември са декларирани и внесени 116 507 лева. За сравнение – за близо 8-те месеца от началото на годината регистрираните на територията на Митница Русе общо 257 СМОД са внесли едва 16 000 лева. Общо събраните през тази година приходи от малките дестилерии /казани за ракия/ са  132 497  лева.

Митница Русе припомня, че ракия следва да се изварява само в специализирани малки обекти за дестилиране, като клиентите трябва да получат и пазят документите, които удостоверяват плащането на акциза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари