Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон

0
Никола Филчев коментира темата за 30-годишния преход
Никола Филчев коментира темата за 30-годишния преход Снимка: БГНЕС / Архив

Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон.

Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в предаването Денят започва с Георги Любенов по БНТ. И продължи: Иначе Цветанов се разви и израсна, създал е център за евроатлантически анализи, а някои смятат, че е по-добре да направи физкултурен център. Докато беше вътрешен министър той сочеше сутрин по телевизията кой е престъпникът, съсипа много съдби, бе категоричен Филчев в оценката си за бившия втори човек в ГЕРБ.

Никола Филчев коментира и темата за 30-годишния преход.

Според него икономическият либерализъм на Костов - че пазарът всичко ще подреди, се е провалил.

Държавата се грижи за гражданите си и осигурява справедливост. Не можем да очакваме, че олигарсите ще си продадат замъците на френската Ривиера и ще си купят карта от профсъюзния дом, посочи още Филчев. Той защити кандидатурата на Иван Гешев за поста главен прокурор.

Бившият обвинител №1 коментира и казуса "Полфрийман". Според него решението за освобождаването на Джок Полфрийман е взето от незаконен съдебен състав и предубедени съдии.

"Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ - защото по своето съдържание решението противоречи на закона", бяха точните думи на Филчев.

Бившият главен прокурор посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК).

"Убиецът Джок Полфрийман също бе номиниран за човек на годината на БХК", допълни събеседникът на медията. Филчев бе категоричен, че връзката с БХК е била повод Калпакчиев да вземе решението за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. То породи рязка обществена реакция.

Филчев припомни, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като "Човек на годината" от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията.

Бившият главен прокурор смята, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е "необоснован".

"Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона", каза Филчев. Той обвърза недоволството срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с "клеветническата кампания" спрямо самия Филчев.

Никола Филчев даде положителна оценка за мандата на Сотир Цацаров."Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата, посочи Филчев, който заемаше поста главен прокурор от 1996 до 2006 г."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари