Ако имате лош ден, пуснете си една от тези песни

1
Пуснете Don’t stop me now на Куин и настроението ви ще се оправи
Пуснете Don’t stop me now на Куин и настроението ви ще се оправи

Ако имате лош и напрегнат ден, трябва само да си пуснете Don’t stop me now на Куин и настроението ви ще се оправи.

Анкети показаха, че хитът от 70-те години зарежда най-силно с позитивизъм.

До това заключение е стигнал психологът доктор Джейкъб Джоли от Университета в холандския град Гронинген, след като е анкетирал 2000 души. Експертът е искал да разбере кои от познатите ни песни могат да подобрят настроението.

Крайните резултати показали, че хората се чувстват по-ведри, когато слушат музика в бързи темпове и бодри текстове. Песента, която отговаря на всички изисквания на анкетираните е Don’t stop me now.

Чувствата, които една песен поражда, са много лични. Музиката асоциира със спомените и емоциите на слушащия я. Това определя дали една песен ще ви остави в добро настроение или не – казва Джоли.

За да се почувстват по-щастливи, хората търсят песни за ваканции и щастливи събития, които им носят чувство за увереност. Темпото трябва да е по-бързо от 150 удара в минута, за да носи и енергичност.

В списъка на най-позитивните песни попадат още Dancing queen на ABBA, Good Vibrations на Бийч бойс, Uptown Girl на Били Джоел, Eye of the Tiger на Съвайвър и Livin' on a Prayer на Бон Джоуви.

Паралелно прочуване определи и какви песни да слушаме срещу стрес и депресия. Първа в класацията бе отново творба на Куин – Бохемска рапсодия.

Като лекарство срещу депресия и всякакъв вид нервно напрежение действат още Dancing queen на ABBA и Happy на Фарел Уилямс.

Изследователите препоръчват да слушате още песни на Боб Марли, Роби Уилямс и Майкъл Джексън, както и класическа музиката, за да се зареждате с повече положително и ведро настроение.

Близо една трета от анкетираните са заявили, че задължително си пускат музика, когато не се чувстват добре, а за 81% от хората ведрите песни са важни, когато са болни или преминават през тежък период.

Източник: Ezine.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари