Агнешкото за Великден може да стигне рекордните 20 лева

0
Рекордните 20 лева може да удари кило агнешко за Великден
Рекордните 20 лева може да удари кило агнешко за Великден

Рекордните 20 лева може да удари кило агнешко за Великден. Възкресение тази година е рано - на 12 април, и агънцата са още кът. В същото време българите все повече се насочват към качествена прясна мръвка от ферма, което вдига цената, пише "Новинар". 

Още отсега - месец преди Великден, вървят поръчки на цели агнета, плешки, бутчета, дреболии от сайтове за прясна храна. Фермери извадиха цени и по 7-8 лева килограм за живо тегло, при положение че миналата година сукалчетата вървяха по около 5 лева килото. И с 2-3 лева нагоре животновъди пак се оплакват, че за тях това са много ниски изкупни цени и търпят загуби. Били притискани от прекупвачи, а в крайна сметка потребителите го отнасяли, натоварени с високи цени на месото.

Дори при директна продажба през сайтове с храни в интернет обаче по-евтино не става, но пък клиентът поне е доволен, че обещанията са за прясно месо. Фермери и посредници обаче искат още при поръчката на агне - цяло, половин или разфасовка, плащането да се направи при поръчката, дори да е сега. А заявки за храни, свързани с празника, най-често се правят до 5 април. Така месец преди Великден купувачът, за да е сигурен, че ще яде прясно агнешко, трябва да заложи 200-250 лв. за цяло агне с най-подходящите килограми чисто месо - 10-12. Отделно се плащат и към 10 лева на кило дреболии за дроб сармата.

И тази година обаче търговците ще ни зарадват с „промоции" за празника. Практика стана 10-ина дни преди Възкресение да се примамват клиенти с евтино „прясно" агнешко, както пише по витрините на месарници. Подобни намаления уж разтоварват джоба, но бъркат в здравето.

В промоциите не участва прясна агнешка мръвка, а дълбоко замразена, дори и от миналата година по великденско и гергьовско време. Цената на такова месо може да спадне без проблем и на 10 лева за килограм, а агнешките комплекти на 2-3 лева.

Дори търговците да са успели да му докарат добър външен вид чрез традиционното киснене във вода с оцет, увиване в мокри кисели компреси и обилно къпане накрая след натриване със сол, за да се отстранят миризмите, истината за това месо лъсва. Уви, чак когато напазарувалият евтината мръвка започне да я готви. Дълбоко отлежалото във фризерите месо се готви трудно - с часове, и пак остава жилаво. Докато прясното агнешко е известно с това, че е много крехко. 

Източник: НОВИНАР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари