AFP: Убита е журналистка в Русе

2
Убийството на Виктория Маринова предизвика и международен отзвук
Убийството на Виктория Маринова предизвика и международен отзвук

Телевизионен журналист е брутално убит в северния град Русе, каза прокуратурата в неделя, за случай, който предизвика международно осъждане, предава AFP.

Трупът на 30-годишната Виктория Маринова, която властите идентифицираха само с нейните инициали, беше открита в събота в парк, заяви регионалният прокурор на Русе Георги Георгиев. Смъртта е причинена от удари по главата и задушаване, добави той.

"Нейният мобилен телефон, ключовете на колата, очилата и част от дрехите й липсват", каза Георгиев, като добави, че прокурорите проверяват всички лични и свързани с работата на Маринова възможни следи.

Вътрешният министър Младен Маринов по-късно потвърди пред журналисти, че жертвата също е била изнасилена.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че разследването ще даде резултат поради "извършената работа. Благодарение на голямото количество събрани ДНК материали е въпрос на време, преди да се намери извършителят".

Полицейски източници съобщиха пред агенцията, че престъплението не е пряко свързано с работата й.

Представителят на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Харлем Дезир осъди убийството на Маринова в социалната мрежа „Туитър“:

"Шокиран от ужасяващото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова в # България, спешно призовава за пълно и задълбочено разследване. Маринова е административен директор на малката телевизия TVN, базирана в Русе и наскоро стартира ново разследващо предаване, наречено "Детектор".

Първият епизод на шоуто на 30 септември излъчи интервюта с разследващите журналисти Димитър Стоянов от интернет страницата на Bivol.bg и Атила Биро от Romanian Rise Project за разследване на предполагаеми измами с европейски средства, свързани с големи бизнесмени и политици.

Двамата за кратко бяха задържани от полицията, което предизвика реакция от неправителствената организация "Репортери без граници" (RSF).

"Ние сме шокирани. Никога не сме получили никакви заплахи - насочени към нея или към телевизията", заяви журналист от TVN пред агенцията под условие на анонимност, като добави, че той и колегите му се страхуват за тяхната безопасност.

В изявление на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук" Bivol.bg настоява за полицейска защита на колегите на Маринова.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари