Адвокат: Въвеждането на специален прокурор уж изпълнява препоръките, но нищо не се променя

0
Управляващите правят бутафорна промяна
Управляващите правят бутафорна промяна Снимка: БГНЕС

Управляващите правят бутафорна промяна

"Управляващите правят бутафорна промяна, с която не изпълняват нито една препоръка за изцяло независим прокурор от главния - и йерархично, и кариерно. Това значи да е разследващ магистрат, който да е извън системата на прокуратурата и да не е подчинен по никакъв начин на прокурорската колегия във ВСС". Това каза пред БНР адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки" във връзка с приетите от парламента предложения на ГЕРБ за промени в законодателството, с които се създава фигура на специален прокурор, който ще има правомощия да разследва главния и заместниците му.

Той припомни, че законопроектът е претърпял сериозни изменения между първо и второ четене, въпреки че е имало единодушно становище на ВСС, че не приема тези промени. По думите му бутафорно е било и негативното мнение на главния прокурор Иван Гешев още преди първото четене на документа.

Адвокатът подчерта, че обществените очаквания са да има ефективен контрол и отчетност на главния прокурор и възможност за отстраняването му:

"С този законопроект ясно се казва, че дори да започне разследване срещу главния прокурор, той няма да може да бъде отстраняван от длъжност за периода на разследването, а това означава, че той ще може да влияе по всякакъв начин върху него".

Според него с въвеждането на тази фигура "уж се изпълняват препоръките", но нищо не се променя:

"Ако разследващият прокурор реши да покаже малко повече независимост, срещу него може да бъде образувано наказателно преследване и той да бъде отстранен от длъжност".

Величков изказа съмнение, че този специален прокурор изобщо би посмял да прояви активност, като се има предвид процедурата по избора му.

"Начинът, по който ще се направи изборът му, също е бутафорен. 17 души от ВСС избират главния прокурор, а 15 души ще избират този, който трябва да разследва главния прокурор, за който се изисква много по-голямо доверие, т.е. би трябвало да е двойно квалифицирано мнозинство".

Интервюто на Снежана Иванова с Велислав Величков в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари