Адвокат по медицинско право: В българската медицина съществува хаос

3
У нас липсват медицински стандарти за 7 ключови специалности, а стандартите за останалите са крайно компрометирани, заяви д-р Мария Петрова
У нас липсват медицински стандарти за 7 ключови специалности, а стандартите за останалите са крайно компрометирани, заяви д-р Мария Петрова Снимка: Личен архив, Мария Петрова

У нас липсват медицински стандарти за 7 ключови специалности, а стандартите за останалите са крайно компрометирани, заяви д-р Мария Петрова

"Недобрата система на контрол в здравеопазването и липсата на адекватни медицински стандарти правят трудно доказуеми лекарските грешки". Това заяви д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, след поредните трагични случаи от Русе и Пловдив, при които загинаха две млади жени, предава БНТ.

Тя изтъкна, че у нас липсват медицински стандарти за 7 ключови специалности, а стандартите за останалите са крайно компрометирани. Това е във вреда и на лекари, и на пациенти.

"Факт е, че в българската медицина съществува и управленски, и нормотворчески хаос, в който потърпевши са и лекари, и пациенти. За да кажем, че някой е нарушил нещо, трябва да имаме ясна норма. В България от години се работи за адекватни медицински стандарти, но положението е срамно - в момента липсват 7 медицински стандарта по ключови специалности. Това е, представете си - да определим 7 марки мощни автомобили и да им кажем, че те могат да шофират без да спазват какъвто и да е закон.

Смея да кажа, че стандартите по останалите специалности са крайно компрометирани. Работи се абсолютно емпирично, без нужната основа, което създава огромен хаос. Поставете се на мястото на един лекар, който не знае какви са правилата и не знае какво се очаква от него, просто защото едни частни болници не могат да изпълнят критериите и атакуват в съда правилата", посочи д-р Мария Петрова.

Според нея агенция "Медицински одит" трябва да се извади извън шапката на Министерство на здравеопазването, за да може да осъществява адекватен контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Анонимен
    И не само там, за съжаление.
  • 7
    3
    Бай Чеп
    Това е осовно правило, има го във всеки учебник по микроикономика! Търговското дружество се интересува единствено от ПЕЧАЛБАТА, т.е. приходите да са повече от разходите, иначе фалит. Ако има добре платена пътека за летален изход, в болниците масово ще започнат да измират хора!
  • 9
    2
    Бай Чеп
    Проблема в здравеопазването е, че на никой не му пука дали си болен или здрав. Интересът е да те прокарат по пътеката и търговията да върви! Затова и младите лекари се насочват към специалности със скъпи пътеки - да монтират стентове там, има няма нужда!
  • 12
    1
    Каптан на очевидното
    В крайна сметка изобщо има ли медицина в България?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари