Адвокат: Арестът на Борисов е законен, ако има факти, които го свързват с престъпление

0
"Реформите на правосъдието не трябва да се правят на коляно, но са необходими", каза  Александър Кашъмов
"Реформите на правосъдието не трябва да се правят на коляно, но са необходими", каза Александър Кашъмов Видео: NOVA NEWS

"Арест на опозиционен лидер беше нещо извънредно. Трябва да бъде прегледана внимателно законосъобразността му. Ако събрани факти сочат, че Борисов е свързан евентуално с някакво престъпление, тогава арестът е законен. При задържането трябва да бъдат описани както факти, така и членове от НК".

Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Александър Кашъмов, адвокат.

Според него действията по неотложност нямат нищо общо със задържането. "Задържане при неотложност не съществува според НПК, с това условие може да има само обиск и изземване. Това обаче трябва да отговаря на изискването за обосновано предположение", разкри той. 

По думите му СГС ще даде отговор на това дали има основания за продължаващи законови действия срещу бившия премиер. "Личните права на политиците не са повече засегнати, заради работата им. Дори би следвало да се счита противното. Повторение на задържането на Борисов вдига летвата на институциите, които трябва да докажат защо го правят", отбеляза Кашъмов. И допълни, че борбата с корупцията е необходима, но не на всяка цена. 

"Реформите на правосъдието не трябва да се правят на коляно, но са необходими. Не ми се струват сериозни доводите, че преместването на съдии от един съд в друг, ще накърни независимостта им. Трябва да има ясен правоприемник на спецсъда", подчерта адвокатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари