АБВ алармират за нова сеч в борова гора на Витоша

2

За нова сеч на Витоша алармираха от АБВ и я показаха на журналисти.

В най-високата част на вилната зона на Бистрица, в близост до границата на природен парк „Витоша“, е зейнала дупка в гората, водеща към строителния обект, за който от АБВ сигнализираха медиите и поискаха обяснения от местните власти.

Само преди месец, това нещо го нямаше, тук беше плътна борова гора, а в момента виждате изсечена“, подчерта председателят на АБВ - София Христо Колев, сочейки изникналия път до строежа. „После ще искат да ни убедят, че тук не е имало дървата, а е било пасище. Не, няма такова нещо и това е нагледният пример - брутална сеч, брутално посегателство срещу природата“, добави той, предава Аctualno.com.

Припомняме, преди около месец, когато на мястото на строителната площадка се виждаше огромен изкоп на бъдеща огромна жилищна сграда, техническият ръководител на строежа опита да увери журналистите, че не са сечени дървета, че там е нямало гора, а теренът е бил пасище.

Колев съобщи още, че АБВ са получили отговор от кмета на район „Панчарево“ по запитването им кой е издал разрешителното за строеж. В него пише, уточни той - че в районната администрация няма необходимата документация за този обект, а разрешителното за строеж и цялата документация са подписани от главния архитект на София Здравко Здравков.

„Законен е строежът, но е крайно неморален. Витоша се унищожава. Ще се строят жилищни сгради. Вижте за каква сеч говорим и какво престъпление срещу природата“, коментира Колев.

От АБВ ще се борим със зъби и нокти това нещо да спре, да не се повтаря и да не се допускат такива случаи. Но случилото се е факт. Дърветата ги няма, а Витоша е белият дроб на София“, добави председателят на софийската организация на АБВ.

Той определи случая като „безобразие“ и заключи: „10 години управление на ГЕРБ - ето до това води“.

Стотици декари млада борова гора са изсечени по най-вулгарния, по най-просташкия начин. Ми това го може управлението на Борисов“, коментира лидерът на АБВ Румен Петков и повдигна въпроса за отговорността. „Ние искаме ясен знак кой носи отговорността. Очевидно Здравко Здравков. Ако той продължава да бъде главен архитект на София, това е обект на Бойко Борисов. Името на инвеститора е ясно, неговите обвръзки трябва да са ясни на компетентните органи“, отбеляза Петков.

Как ще бъде възстановена изсечената гора, пита още лидерът на АБВ.

По думите на Петков, това е обект от национално значение, на който биха завидели строителите на НДК. "Казвам го не с ирония, казвам го с погнуса. И не са виновни тези, които го правят, а са виновни корумпираните типове Борисов и тези около него", поясни Петков.

"Не видим ли това, не спрем ли тази вандалщина, после няма на кого да се сърдим, защото ще живеем в кочината, която ще ни остави Борисов. Тя тук ще бъде сигурно с мрамор и гранит, но ние ще дишаме това, което остава от смрадта, излъчвана от правителството", заключи Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук