9 ползи от босилека

2
Тази ценна билка съдържа витамин А, витамин К, желязо, манган, калций и етерични масла
Тази ценна билка съдържа витамин А, витамин К, желязо, манган, калций и етерични масла

Тази ценна билка съдържа витамин А, витамин К, желязо, манган, калций и етерични масла

Босилекът е чудесна билка и подправка, която прави чудеса с нашия ум и тяло. Нека да разгледаме какви са ползите му за нашето здраве, пише Actualno.com.

Босилекът е свещена и забележителна билка, която има множество ползи за здравето. Думата „босилек“ идва от basilikhon, древногръцка дума, която означава кралски. С над 60 разновидности, включително сладък босилек, свещен босилек, лимонов босилек, къдрав босилек и други, тази прекрасна билка се отглежда по целия свят.

Много хора го засаждат в градините си, за да имат пресен босилек, с който да направят домашно песто, да го добавят към любимата салата или ястие или просто, за да гонят неприятните насекоми. Повечето индийски домакинства също боготворят босилека и имат място, посветено на него близо до входа на домовете си. Освен това сладкият босилек е неразделна част от много кухни, като индийската, тайландската и италианската.

Босилекът съдържа витамин А, витамин К, желязо, манган, калций и етерични масла. Плюс това е богат на антиоксиданти, включително бета-криптоксантин, зеаксантин, лутеин и бета-каротин. Въпреки това, всички тези чудодейни съединения изчезва по време на процеса на сушене. Затова е добре да използваме предни листа от босилек, когато е възможно, за да се възползваме максимално от тях.

Ето няколко ползи от листата на босилек

1. Босилекът намалява оксидативния стрес

Босилекът е мощен източник на антиоксиданти. Тези съединения, както подсказва името им се борят със свободните радикали в тялото. Освен това босилекът съдържа флавоноиди, които подсилват имунната система, забавят ефектите от стареенето и предпазват клетъчната структура от увреждане.

2. Босилекът подпомага храносмилането

Сладкият босилек съдържа евгенол. Това химично съединение има противовъзпалителни свойства, които гарантират, че храносмилателният тракт е здрав.

Босилекът благоприятства вашата храносмилателна и нервна система, като същевременно гарантира, че имате оптимално храносмилане и правилен рН баланс в тялото си. Босилекът също облекчава запека, като действа като слабително средство.

3. Босилекът предлага отлични ползи за кожата

Босилекът съдържа мощни и лечебни етерични масла, които почистват кожата ви отвътре. Камфенът, съставна част на босилека, му помага да действа като тонер и по този начин помага за премахване на излишния себум, мъртвите клетки и замърсяванията, които блокират фоликулите. Работи дори върху упорити черни точки.

Освен това премахва свободните радикали, които увреждат кожата, правейки я стара и уморена. Всичко, което трябва да направите, е гъста паста с шепа листа от босилек, прах от сандалово дърво и розова вода. Нанесете това върху лицето и шията си, изчакайте 15 до 20 минути и измийте с хладка вода.

Ако имате проблем с акнето, антимикробните и противовъзпалителните свойства на босилека и босилековото масло също ще ви помогнат да го предотвратите.

4. Босилекът помага при диабет

Ако имате диабет, непременно добавете босилек към вашата диета. Той забавя процеса на освобождаване на захар в кръвта, като същевременно ви помага да контролирате диабета.

Според много проучвания върху животни и хора, свещеният босилек може да помогне и за справяне с други здравословни проблеми, свързани с диабета, включително хиперинсулинемия (високо количество инсулин в кръвта), прекомерно телесно тегло и др.

5. Босилекът помага в борбата с възпаленията в тялото

Тъй като босилекът има мощни противовъзпалителни свойства и етерични масла. Емпирично доказано е, че масла като цитронелол, линалол и евгенол помагат при лечението на редица здравословни състояния, включително възпалителни заболявания на червата, сърдечни заболявания и ревматоиден артрит. Освен това, консумацията на босилек може да помогне и при лечение на главоболие, треска, настинка и кашлица, грип и болки в гърлото.

6. Босилекът помага и при депресия

Босилекът съдържа адаптоген, антистресово вещество. Изследванията показват, че помага за справяне с тревожността и депресията, като същевременно стимулира невротрансмитерите, които контролират енергията и хормоните, предизвикващи щастие. Така че, пийте чаша горещ чай със свещен босилек и градински чай.

7. Босилекът има детоксикиращи свойства

Според проучвания босилекът предпазва телата ни от токсини, като засилва антиоксидантите и повишава активността на ензимите, които изчистват и неутрализират свободните радикали. Премахването на свободните радикали също помага за намаляване на стареенето на кожата и помага за поддържане на текстурата и еластичността й.

Босилекът е чудесна билка и за черния дроб, един от най-важните органи в тялото. Той го детоксикира и играе решаваща роля за предотвратяване на отлагането на мазнини в него. Босилекът премахва токсините от кръвта и я пречиства.

8. Босилекът помага за предотвратяване на сърдечни заболявания

Вече знаете, че босилекът съдържа евгенол. Различни проучвания показват, че това химическо съединение помага за блокиране на калциевите канали, като по този начин понижава кръвното налягане.

Освен това етеричните масла в босилека намаляват нивото на триглицеридите и холестерола в тялото. В тази билка ще намерите и магнезий, който подобрява кръвообращението и позволява на кръвоноснитее съдове и мускули да се отпуснат, предотвратявайки мускулни крампи.

9. Босилекът предпазва от инфекция

Освен всички полезни качества на босилека, неговите антибактериални свойства са сред най-забележителните. Той помага в борбата с редица инфекции, включително кожни алергии, инфекции на пикочните пътища, респираторни и коремни инфекции.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари