81 украинчета пристигнаха в България

1
Децата са на възраст от 5 до 16 години
Децата са на възраст от 5 до 16 години

Децата са на възраст от 5 до 16 години

81 украински деца, сираци или с родители на фронта, пристигнаха в България. Днес по обед те влязоха в страната през граничния пункт Дунав мост при Русе, където ги очакваха представители на различни държавни и общински институции, предава Русе Медиа.

Украинските деца са пропътували над 1000 км с двуетажен автобус от границата с Полша до България. Най-малкото от децата е едва на 5 години и половина, а най-голямото – на 16.

„25 от тях са с увреждания, което е силно казано с увреждания. Имаме със заболяване на опорно-двигателния апарат, ранено при обстрел, и се нуждае от рехабилитация. 25 деца се нуждаят от психологическа подкрепа, психологическа рехабилитация , а 31 деца са здрави, В здравите деца са включени деца, на които родителите им са военизирани и сираци“, обясни Детелина Матева, директор дирекция „Социално подпомагане“ - Русе. Тъй като на едното от децата му е прилошало по пътя, се наложи да бъде прегледано на границата от екип на Спешна помощ. Останалите деца са в много добро здравословно състояние.

На място на Дунав мост бе и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя обясни, че пътуването на украинските деца се координира постоянно от Националния оперативен щаб, ръководен от вътрешния министър Иван Демерджиев.

В Русе всички институции са се погрижили да ги посрещнат така, че да им осигурят спокойствие и малко почивка след дългия път. „Докато тече регистрацията на документите им ще влязат за отдих в подготвените отоплени палатки, които виждате зад нас, да е спокойно, да пият чай. Има подготвени от колегите от БЧК - Русе пакети с храна, сандвичи, кроасани и вече в един момент отново ще се качат на автобуса и ще трябва да продължат към Рибарица, като ще бъдат ескортирани от пилотна кола“, каза Мариана Тошева.

Заедно с децата има и петима възрастни, които ги придружават до крайната точка – почивният комплекс на военното министерство в село Рибарица, Ловешко. Там децата ще се присъединят към настанените вече в комплекса 130 украински граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    13
    ptica
    До 11: Дано не се налага нашите деца да търсят помощ, но ако се наложи, 100 % съм сигурна, че от Хукрия НИКОГА няма да я получат, виж от Русия, може би ще получат помощ, въпреки нашите нелицеприятни изпълнения.
  • 7
    12
    Изрод до 11
    Понеже магазинчето ми е до централна гара да ти споделя изродските си наблюдения. Виждам ги през витрината, че пристигат на тумба, майките остават на 10 метра и в магазинчето ми влизат 5 ..6... рускоговорящи на по 12, 15, 16 години. И се започва една дандания, едно опипване на стоки, хаос. И защото имам опит с едни други такива /от Селеметя/ съм нащрек. Докато виждам как нещастното украинче се опитва да свие един мултицет /12 лева/. За чий му е, нямам идея. Изригвам - марш от тук блядове мръсни!!! Разбраха ме от раз! Та ти си ги приютявай. Аз предпочитам да съм изрод и да си храня моите деца.
  • 0
    11
    русенец
    Само един изрод и човек лишен от каквито и да е чувства може да откаже защита, подслон и храна на деца. Нали някога може нашите деца да търсят защита някъде. Нека се опомним в злобата си и омразата и да бъдем човеци.
  • 4
    10
    jak
    Пратете ги в сащ, там обичат всичко що е човешко! Изпратете ги до Козяк, нали там е "страната на неограничените възможности" - ще се погрижат за тях идеално!! Пратете ги на Козяк и след това в сащ!
  • 0
    9
    до 8
    номер 7 добре ти го е казал, точно в 10-ката, мисля обаче , че си прекалено тъп да го осмислиш.... яж, после сери, убеден съм че от теб полза някаква няма!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари