70-годишен мъж с ампутирани крака изкачи Еверест

0

"Търпението е изкуството да се надяваш", гласи известният цитат на немския философ Фридрих Шлайермахер. Именно надеждата, че някой ден ще успее да се качи на най-високия връх на Земята, е водила китаеца Бою Ся в продължение на 43 години.

След множество перипетии и неуспешни опити, мечтата му най-сетне се сбъдна. С изкачването на Еверест (8848 м) Ся стана едва вторият човек с два ампутирани долни крайника, който успява да качи най-високия връх.

През 2006 г. това прави новозеландецът Марк Инглис, а ветеранът от войната в Афганистан Хари Буда Магар също мечтае някой ден да изкачи Еверест.

"Достигането до върха представлява лично предизвикателство, предизвикателство към вярата. Изкачването на Еверест е моята мечта и аз съм задължен да я изпълня", каза Ся през април пред Japan Times.

Трудният път към върха

Постижението на 70-годишния китаец (според някои издания той е на 69 години) идва трудно, като още при първия му опит към върха късметът не е на негова страна. През 1975 г. губи единия си крак заради снежка буря на височина 8600 м.

Тогава Ся дава спалния си чувал на друг алпинист. Групата прекарва три нощи при температури доста под нулата, като китаецът получава множество измръзвания.

През 1995 г. и другият крак на Ся е ампутиран в резултат на заболяването лимфома - форма на рак на кръвта. Това не спира вярата му и той се връща през 2014 г. за нов опит. Експедицията обаче е прекратена, след като при лавина загиват 16 души.

Природата не помага на Ся и година по-късно, когато силно земетресение в Непал осуетява плановете му да атакува Еверест. През 2016 г. китаецът е по-близо от всякога до върха, но на 200 метра от него е принуден да се върне заради силна виелица.

Удар по амбициите на Ся се оказва забраната на непалското правителство за самостоятелни изкачвания на Еверест. Целта на властите е да се ограничат инцидентите и да се намалят смъртните случаи.

От 2018 г. новите правила засягат също хора с двойна ампутация и слепи алпинисти, като те могат да правят опит за изкачване само при наличието на валиден медицински документ.

Това на практика оставя Ся в положение на изчакване и надежда, че забраната ще бъде свалена. Три месеца по-късно серията протести на алпинистите дава резултат, като съдът в Непал отменя новите правила, определяйки ги за дискриминация към хората с физически увреждания.

И така Ся успява да сбъдне мечтата си.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари