4-годишно момиченце постави световен рекорд, изкачвайки Еверест

0
Зара стъпи на 5364 метра надморска височина до базовия лагер за изкачване на върха в Хималаите
Зара стъпи на 5364 метра надморска височина до базовия лагер за изкачване на върха в Хималаите Снимка: Saša jede / Facebook

Зара и 7-годишният ѝ брат три седмици се придвижвали с баща си в най-високата планина в света

4-годишно момиченце постави световен рекорд, като стъпи на 5364 метра надморска височина до базовия лагер за изкачване на връх Еверест в Хималаите.

Зара и 7-годишният ѝ брат Саша, които са от Чехия, в продължение на три седмици са се придвижвали заедно с баща си и местен водач в най-високата планина в света, разказва bTV.

Двете деца изминават общо 270 км и изкачват повече от 25 000 метра надморска височина при температури до минус 25 градуса. Те изпреварили стотици други трекинг туристи, благодарение на физическата си подготовка.

Така Зара се превръща в най-младия човек, достигнал тази височина от маршрута към най-високия връх в света. Рекордьорът преди нея беше индийско момче на пет години.

Зара и Саша живеят със семейството си в Малайзия, а момиченцето всеки ден ходи по няколко километра до детската си градина. През 2023 г. то е изминало около 2200 километра през малайзийската джунгла. Всеки ден Зара ходи по 5-10 км с денивелация от 300-600 метра.

Родителите на децата се придържали към племенните модели на възпитание, които са изпълнени с много движение.

Хубаво е да тичаш тук със Зара, в джунглата е несравнимо по-трудно. Тук в Хималаите пътеките са много по-добри от неравния терен в джунглата“, казва Саша.

Дори и минусовите температури не създават никакви проблеми за децата. Те са закалявани у дома със студени душове и допълнителен лед.

През уикенда те се завръщат благополучно в цивилизацията след своето високопланинско приключение - с широка усмивка на лицата.

Четиригодишната Зара е гражданин на Чехия и Канада, а Саша вече говори чешки, китайски и английски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари