Обходът на Бяла ще струва 600 милиона лева

1
Срокът за изпълнение на поръчката е 60 месеца
Срокът за изпълнение на поръчката е 60 месеца

Догодина проектират продължение, така че трасето да стигне до Гърция при Маказа

660 425 563,84 лева без ДДС ще струва проектирането и строителството на втория лот от първата отсечка на магистралата от Русе до Велико Търново - а именно за обход на Бяла. Това става ясно от писмен отговор на служебния регионален министър Иван Шишков на депутатско питане, пише 24 часа.

Той посочва, че на 7 ноември е подписан договор с изпълнителя, а срокът за изпълнение е 1810 дни, или 60 месеца.

По участъка ще работят фирмите “Европейски пътища”, “Грома Холд”, “Водно строителство – Благоевград”, “Автомагистрали Хемус” и “Пътпроект 2000”. Те бяха избрани още през юли, но явно е имало преговори по цената и поради това договорът е подписан сега. Първоначално от пътната агенция бяха обявили прогнозен бюджет от 536,3 млн. лв. без ДДС. От Думите на Шишков сега излиза, че се е стигнало до цена от малко над 660 млн. лева.

Другият участък - от Русе до Бяла, ще се прави от обединение между фирмите “Автомагистрали Черно море”, “Инфра Експерт”, “Пътинженерингстрой-Т” и “Трансконсулт-22”. От отговора на Шишков става ясно, че това трасе ще се строи срещу 876 млн. лв.

Изпълнителите на двата лота бяха избрани в края на юли, но подписването на договорите с тях се забави, защото тогава все още не бяха осигурени пари, тъй като средствата бяха предвидени по новата Оперативна програма “Транспортна свързаност 2021-2027”.

В началото на октомври Брюксел одобри средствата за автомагистралата и още няколко инфраструктурни проекти, или общо 1,6 млрд. евро по новата програма “Транспорт”. Парите трябва да бъдат договорени до 2027 г., а срокът за усвояване е 2029 г.

В началото на септември служебният кабинет обяви магистралата за обект с национално значение, което означава, че строителните книжа и отчужденията на терените за строителство ще се придвижват бързо.

Шишков посочва и че тръжната процедура за избор на изпълнители на строителен надзор за първите два участъка не е приключила, а към този момент се извършвала оценка на получените оферти.

Трасето на магистралата преминава през границите на седем защитени зони от “Натура 2000”, а специфичните природозащитни цели за всяка от тях са на различен етап на готовност, като тяхното одобряване от министъра на околната среда и водите тепърва предстои.

От Агенция “Пътна инфраструктура” предвиждали обезпечаване на двата участъка от Русе до Бяла и обхода на гр. Бяла да се изпълнява паралелно с изготвянето на техническия проект с цел оптимизиране на времето.

По трасето ще бъдат възложени и проучвания на откритите археологически обекти.

От АПИ подготвяли и процедура за избор на изпълнители на третия участък от магистралата от Бяла до Велико Търново, чиято дължина е и най-голяма - близо 60 км.

От отговора на Шишков става ясно още, че догодина пътната агенция ще обяви обществена поръчка за проектиране на продължаване на магистралата Русе - Велико Търново към Маказа за осигуряване на свързаност от границата ни в Румъния до тази с Турция.

Министърът казва още, че за да се намалят катастрофите в участъка Русе - Бяла, са предвидени мерки за намаляване на транспортните произшествия както по отношение на пътната инфраструктура, така и по контрола на движението по пътищата. Те ще бъдат прилагани поетапно при извършване на основни ремонти на участъци от трасето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Бах ма'а му!
    За 660 425 563,84 лева без ДДС могат да асфалтират четирилентов път до луната! Нека краденето да започне СЕГА!
  • 7
    2
    БУ-БУ
    Граничната точка е "Капитан Андреево", а не "Маказа". Тъпи политици и преписвачи: През КПП МАКАЗА Е ЗАБРАНЕН за автобуси, камиони... Поправяйте тъпанарите, които ни управляват, когато говорят пълни глупости. А говорят глупости, защото Нищо няма да се строи, защото още няма проект на трасето. Само запълват времето.
  • 11
    1
    123
    За обход на един умрял град с асфалт тип халва забравена на слънце, 660 милиона ! Бая крадат мафиотите с багерите. У нас са три типа мафиоти, с багери, с бетоновози и с комбайни и трактори (зърнари). Няма хлабаво. А, да попитам, паркинги за отпочиване на камиони плюс бани и тоалетни които ще се мият два пъти дневно ще има ли ? Или само ще залеете белите камъчки с петокачествен асфалт ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари