60 километра велотрасе ще свързва България и Румъния

0
Проектът трябва да е готов до средата на септември
Проектът трябва да е готов до средата на септември Видео: БНТ

Велотрасе ще свързва България и Румъния. То ще преминава през територията на Еусенска област и на община Хотареле. Проектът е по програмата за трансгранично сътрудничество. Маршрутът, който ще се ползва и за пешеходен туризъм, ще е дълъг над 60 километра. Стойността му е 6 милиона евро.

На българска територия веломаршрута ще започне от Дъговия мост при Русе и ще премине покрай природни и исторически забележителности като Басарбовския скален манастир, средновековната крепост Червен, ще пресече природния парк “Русенски Лом” и ще стигне до пещерата “Орлова чука”.

Русенецът Росен Минчев, които обича да пътуват с велосипед сред природата, определи идеята за подобен веломаршрут като добра и полезна.

“Няма да е лошо никак, защото ще е по-безопасно за велосипедистите. Всички с високи скорости минават покрай нас и няма как да не внимаваме, още повече че се движиш по главен път”, разказа той.

На различни места по веломаршрута ще бъде помислено и за малки удобства за любителите на екологичните превозни средства.

„Стоянки, 1-2 паркинга – места, където да спират автомобилите, да са почистени от дървесната растителност, елементарна настилка ще им направим. Все пак трябва да създадем условия за велосипедистите като дойдат с колите, да има къде да паркират. Чешмички – да има къде да пият вода, да се измият”, обеща Стефко Бурджиев – областен управител на Русе.

През територията на природния парк “Русенски Лом” велопътеката ще бъде с макадамова настилка, която е по-евтина. Българските партньори по проекта от парка, областна администрация и сдружение „Вело Русе” се надяват това да направи възможно изграждането на маршрут над 50 километра, като се съберат в 5-те милиона евро, за които могат да кандидатстват.

Проектът трябва да е готов до средата на септември.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари