50 лева глоба при липса или негоден пожарогасител в колата

1
Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане
Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане

50 лв. глоба при липса на пожарогасител предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане

В момента санкцията е 20 лв., информира "24 часа". 

Изисква се уредите за гасене на пожари в превозните средства да минават сервизно обслужване, което се доказва със стикер. Ако това не е станало, отново се налага глоба.

За въвеждане на предвидените изменения се предвижда 6-месечен преходен период.

Мотивът за направените промени е колите, камиони, автобуси и други превозни средства, вкл. трамваи и колесни трактори, да бъдат оборудвани с пожарогасители, които са обслужени, с което ще се повиши безопасността на водачите и пътниците в превозните средства и ще се намалят материалните щети при пожари на ППС, пише в мотивите.

На година 25% от регистрираните пожари със загуби и около 6% от всички пожари са в пътни превозни средства. Наличието на правилно подбрани и технически изправни пожарогасители ще доведе до намаляване на щетите.

Средно на годишна база възникват около 2100 пожара в пътни превозни средства, в резултат на които се унищожават около 1100 леки автомобила, 150 товарни МПС и около 60 автобуса.

Според мястото на възникване повече от половината пожари в ППС са възникнали в двигателния отсек на превозните средства, а около 20% - в купето на ППС.

В тази връзка, с оглед повишаването на безопасността е от съществено значение да се предвидят изисквания към пожарогасителите, които да осигурят възможност за ефективна реакция при възникване на пожар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Политик към избиратели, в едно планинско село:
- Какви проблеми имате?
- Ми... 2 основни:
- Първо имаме болница, но нямаме доктор...
- Момент...
Политикът, вдига мобилен телефон, говори две минути...
- Готово, проблемът е решен, а вторият проблем?
- Нямаме покритие за мобилните телефони!

Харесай Дунавмост във Фейсбук