50 лева глоба при липса или негоден пожарогасител в колата

1
Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане
Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане

50 лв. глоба при липса на пожарогасител предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане

В момента санкцията е 20 лв., информира "24 часа". 

Изисква се уредите за гасене на пожари в превозните средства да минават сервизно обслужване, което се доказва със стикер. Ако това не е станало, отново се налага глоба.

За въвеждане на предвидените изменения се предвижда 6-месечен преходен период.

Мотивът за направените промени е колите, камиони, автобуси и други превозни средства, вкл. трамваи и колесни трактори, да бъдат оборудвани с пожарогасители, които са обслужени, с което ще се повиши безопасността на водачите и пътниците в превозните средства и ще се намалят материалните щети при пожари на ППС, пише в мотивите.

На година 25% от регистрираните пожари със загуби и около 6% от всички пожари са в пътни превозни средства. Наличието на правилно подбрани и технически изправни пожарогасители ще доведе до намаляване на щетите.

Средно на годишна база възникват около 2100 пожара в пътни превозни средства, в резултат на които се унищожават около 1100 леки автомобила, 150 товарни МПС и около 60 автобуса.

Според мястото на възникване повече от половината пожари в ППС са възникнали в двигателния отсек на превозните средства, а около 20% - в купето на ППС.

В тази връзка, с оглед повишаването на безопасността е от съществено значение да се предвидят изисквания към пожарогасителите, които да осигурят възможност за ефективна реакция при възникване на пожар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук