3D рисунки на кея пренасят русенци в утопични и приказни светове

3

Петима художници от България и чужбина създадоха "3D утопични светове" на кея в Русе по време на фестивала "3D Street Art".

"Темата на форума е "Утопични светове", като творците представиха своите идеи за красивия свят на настоящето и бъдещето. Искахме да внесем малко повече цвят в атмосферата на русенския кей и в същото време да дадем изява на иновативните форми в изобразително изкуство", обясни Ели Минкова - изпълнителен директор на общинската фондация Русе-град на свободния дух, която е организатор на събитието.

Във фестивала участват творците Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева, обединени в проекта "GIART". Художествената група е сформирана през 2014 г. във Велико Търново. Трите момичета творят в сферата на триизмерното улично изкуство, оптичната илюзия, стенописите и стрийт арт.

Останалите двама участници във фестивала са Азис Елгард от Германия и Миливой Костич от Сърбия.

Художниците обясняват, че триизмерното изкуство се развива на базата на анаморфната перспектива. Важно е да се спазва дистанцията и гледната точка, за да може, когато снимаш, да пресъздадеш илюзията. Това изкуство може да се наблюдава от едно единствено място.

Невена Лефтерова пренася зрителите в "Матрицата".

"Идеята ми е свързана и с темата, по която рисувам "Матрицата", че нищо не е такова каквото изглежда и може да се види само под определен ъгъл. Струва ми се, че днес се намираме в матрицата на страха. Това е най-простата форма за контрол", каза за БТА Невена Лефтерова.

Тя обясни, че за четвърта година участва във фестивала в Русе и е много доволна от организацията.

"Много съм щастлива, че съм в Русе. Това е любимото ми място в България и любимият ми фестивал", каза Невена.

Евгения Лефтерова е нарисувала "Приказен свят" - с мечо, който гледа от покрива на къщата с телескоп към медузите и плуващия покрай него делфин.

"Идеята ми е всеки да извади наяве детето, което крие в себе си. В това забързано ежедневие, стрес и пандемия от коронавирус забравяме много често за това. Трябва да помечтаем с мечо и да вярваме, че чудесата се сбъдват", обясни Евгения Лефтерова.

Нина Ковачева е нарисувала "Въртележката".

"Животът е въртележка", казва Ковачева и добавя, че се иска време за този вид изкуство.

Азис Елгард от Германия е нарисувал Паметника на свободата в Русе. Той е на 39 години и е от марокански произход. Семейството му активно се занимава с изкуство - баща му е скулптор, а майка му изработва прочутите марокански килими. Рисува от малък, но никога не е учил изобразително изкуство. Преди години се впечатлява от техниката на триизмерните картини и решава да я усвои. През 2011 година участва за първи път във фестивал на триизмерното изкуство в Италия.

Миливой Костич от Сърбия представя картината "Алиса в страната на чудесата". Той е завършил Академията за изящни изкуства в Нови Сад, Сърбия, и има множество награди. Автор е и на книги.

Петте триизмерни картини ще останат изложени на русенския кей до късна есен.

"Фестивалът се организира за пета поредна година. Радваме се, че въпреки ситуацията с пандемията имаме и участници от чужбина. Ще се постараем да разширим формата на фестивала през идната година", каза Ели Минкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари