Триизмерни утопични светове ще украсят русенския кей

0

По инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ на кея в Русе стартира фестивалът 3D STREET ART.

Темата на петото му издание е „Утопични светове“ и ще даде възможност на творците да представят своите идеи за красивия свят на настоящето и бъдещето. Във фестивала ще вземат участие петима художници - специалните гости Азис Елгард от Германия и Миливой Костич от Сърбия, както и познатите на Русе Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева. Заедно те ще представят пет интерактивни триизмерни творби, три от които ще са на две равнини, а две - на една равнина. Произведенията ще са готови до 10 септември и ще останат изложени на Кея до късна есен.

Провеждането на събитието е съгласувано с РЗИ – Русе и ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19. Организаторите призовават зрителите да спазват дистанция, да носят маски и да ползват дезинфектанти.

Азис Елгард е на 39 години, от марокански произход, но от години живее в Германия. Семейството му активно се занимава с изкуство – баща му е скулптор, а майка му изработва прочутите марокански килими. Рисува от малък, но никога не е учил изобразително изкуство. Преди години се впечатлява от техниката  на триизмерните картини и решава да я усвои. През 2011 година за първи път участва във фестивал на триизмерното изкуство в Италия и оттогава не спира да работи само в тази посока.

Миливой Костич с артистичен псевдоним Коле е на 50 години от Сърбия. Той е първият 3D сръбски художник на уличната живопис. Завършил е Академията за изящни изкуства в Нови Сад, Сърбия. Член е на "ULUS" (Общество за художници от Сърбия), "USUS" (Асоциация на комиксите от Сърбия) и много други културни и художествени организации.

Костич има множество награди, автор е и на книги.

GIART обединява идеите и художествените умения на три момичета - Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова от Велико Търново и Нина Ковачева от Русе. Те са сред първите и водещи имена в сферата на триизмерното улично изкуство у нас. Основна цел на художничките е популяризирането на това изкуство в България, както и насърчаването на млади автори, работещи в тази сфера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари