32 нови случая на коронавирус в Русе

0
20 души са изолирани в лесопарка Липник
20 души са изолирани в лесопарка Липник Снимка: Dunavmost

20 души са изолирани в във вилата на Община Русе в лесопарка Липник

По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на областта са констатирани 32 нови случая на коронавирус.

Както беше обявено по-рано през деня от Областния оперативен щаб 26 от новообявените случаи са от дома за стари хора „Възраждане“. Така към момента общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение стана 49, като един от тях – мъж на 80-годишна възраст, който беше интубиран в COVID-отделението за интензивни грижи към Университетска болница „Канев“, почина в началото на седмицата. От останалите 48 души – 6 са от персонала и 42-ма са обитатели.

По-конкретно става дума за 10 мъже и 32 жени на възраст между 70 и 91 години. От всички заразени обитатели 21 са хоспитализирани, като преобладаващата част от тях – 17 са в Университетска болница „Канев“ и четири в УМБАЛ „Медика Русе“. Една жена на 77 години, чиято положителна проба беше съобщена на 26-ти този месец и която беше в домашен отпуск остава под домашна карантина, а други 20 души са безсимптомни и са изолирани в във вилата на Община Русе в лесопарка Липник. Припомняме, че от персонала имам 6 заболели, като трима от тях са на болнично лечение, а останалите трима са под домашна карантина.

Все още се очакват резултатите от 75 проби при обитатели на социалното заведение.

Другите шест случая са при трима мъже и две жени на възраст между 31 и 75 години, както и при момче на 6-годишна възраст. Всички те са в добро общо състояние, без проява на сериозна симптоматика и за момента са от гр. Русе и се намират под домашна изолация. При жена на 69 години и мъж на 75 години е установена епидемична връзка, тъй като те са от едно домакинство. Същото е установено и при 6-годишното момче, при което има заболял от семейството, съобщен през предходните дни. При друг мъж на 53-годишна възраст също има епидемична връзка, но тя е с предходен случай.

В крайна сметка към днешна дата диагностицираните с COVID-19 в област Русе са 188, като активните са 119. От тях 38 са на болнично лечение, а другите 81 са под домашна изолация.

Сред добрите новини е, че броят на излекуваните вече достигна 66, което означава, че за последното денонощие са излекувани още 8 души.

От активните случаи 39% са мъжете, а жените са 61%, което като бройка е съответно 46 и 74. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 115 са жените, а мъжете са 73, което в проценти е респективно 61% и 39%.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 231, а за други 6906 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7137.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари