26 000 деца имат специални образователни потребности у нас

0
Независимо от различието всеки има право на равен достъп до образование
Независимо от различието всеки има право на равен достъп до образование

Независимо от различието всеки има право на равен достъп до образование

26 000 са децата със специални образователни потребности, обучавани с подкрепата на ресурсен учител в България. От началото на учебната година общо 1090 ученици са преминали оценка за такива специални образователни нужди. 2100 са ресурсните учители в България, съобщава БНР.

"Развитие на приобщаващото образование в България" е темата на конференция в аулата на Софийския университет.

Калоян Дамянов, директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София-град, поясни в предаването "Хоризонт до обед":

"Общата нагласа за приобщаващо образование не може да бъде изолирана за конкретна група деца. Общата нагласа е да се преодоляват бариерите пред различието от всички образователни институции и от обществения фокус, предразсъдъците. Независимо от различието всеки има право на достъп... В следващите 15 години трябва да се помисли върху няколко приоритета - осигуряване на функционална оценка за децата, подкрепа и за децата в риск, осигуряване на възможност за съвместно преподаване в класната стая".

След конференцията ще бъдат изведени препоръки, които ще бъдат изпратени на МОН за последващи нормативни промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари