24-каратово злато от Германия покрива купола на Пантеона в Русе

5
155 квадратни метра са облепени с листчета от благородния метал
155 квадратни метра са облепени с листчета от благородния метал

Кубето на костницата се позлатява за втори път

Злато от 23,75 карата покрива купола на Пантеона на възрожденците в Русе. Кубето на костницата се позлатява за втори път като част от строително-реставрационните дейности, извършвани по мащабен трансграничен европроект.

Общо 155 квадратни метра са покрити с благородния метал, поясни пред „Монитор“ техническият ръководител на обекта Манол Георгиев. След допитване до консултант изпълнителят е избрал германска фирма - производител на листово злато.

Полагането му върху купола е отнело повече от месец. Позлатата е извършена от шестима души – две жени реставраторки и четирима алпинисти, като дневно са работели по двама-трима от тях. Установена е връзка с русенец, който е присъствал на дейностите при първото позлатяване на кубето. Той е дал ценни съвети за залепянето на листчетата от благороден метал.

Каза ни, че повърхността трябва да е идеално гладка, без прашинка по нея, особено при ръбчетата, за да прилепне добре материалът върху медната ламарина. На ден се покриваше със злато не повече от 5-6 квадратни метра от купола“, обясни Георгиев.

От средата на миналата година в националния храм-костница се извършва основен ремонт. По-голямата част от дейностите вече са приключили – подменена е фасадната облицовка, направена е нова хидроизолация, художествено осветление отвън, хълмът е затревен и е монтирана нова поливна система. Вътре е оформен експозиционен коридор, почистени са буквите, с които са изписани имената на над 400 радетели на Българското Възраждане, почистени са гробовете на националните ни герои, извършен е ремонт на стените, работено е и по аварийния изход.

Предстои да се инсталира модерна мултимедийната техника във вътрешното пространство. В проекта не е предвидено видеонаблюдение, но то ще се постави допълнително. Едва след приключването на тези дейности, обновеният исторически обект ще бъде отворен за посетители.

В Пантеона на възрожденците са положени костите на Любен Каравелов, Баба Тонка, съпругът ѝ Тихо и техните синове и дъщери, Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Панайот Хитов, Панайот Волов, Георги Икономов и други наши национални герои. Техните останки са преместени от близкото възрожденско гробище, което сега е парк, и от други места и са събрани в Пантеона. Храмът-костница е открит през 1978 г. по случай 100-годишнината от Освобождението на България от османско владичество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари