21 души от старческия дом са настанени в сграда в Лесопарк "Липник"

2
Те са заразени с коронавирус, но са без оплаквания
Те са заразени с коронавирус, но са без оплаквания Видео: Русе Медиа

Огнището в дома за стари хора „Възраждане“ в Русе се разраства.

Днес са установени още 33 нови случая,  като 32 са на обитатели на институцията, а 1 е на социален работник от персонала. Броят на заболелите от коронавирус в дома достигна 90 човека, а двама от тях починаха въпреки усилията на лекарите.

До момента 83-ма потребители на социалната услуга са заразени с коронавирус, както и седем души от персонала. Болните със симптоми са в лечебни заведения, а 21 от положителните без оплаквания са под карантина в сграда извън града в Лесопарка „Липник“, предава Русе Медиа. Там са създадени всички условия за хората, подкрепени са от персонал, осигурили сме лекар от лечебно заведение, който всеки ден извършва визитация“, обясни директорът на дирекция „Социални дейности“ Катя Петрова.

Останалите потребители, които нямат симптоми, но са положителни, се карантинират в самия дом.

Хората, които са отрицателни проби, се настаняват в стаи на първия и на втория етаж, а тези, които са положителни, запълваме капацитета на четвъртия, ако се наложи, ще слезем и на третия етаж“, каза още Катя Петрова.

Възрастните хора в първия момент са силно притеснени, когато научат, че имат коронавирус. Но персоналът прави всичко, за да ги успокои. „Проявяват разбиране потребителите, сега всички си стоят по етажите, по стаите, даже в момента никой не излиза и в двора, което за нас е по-голямо улеснение“, каза директорът на дома Ани Венкова.

По-големият проблем е, че персоналът може да не достигне, тъй като се обслужват две сгради на различни места.

Апелирали сме към неправителствени организации, които разполагат с доброволци, вече имаме създадена такава група. Предстои доброволците следващата седмица да минат тестове, за да сигурни, че влизат с отрицателни проби да се грижат за потребители с отрицателни резултати“,обясни Катя Петрова.

Служителите в дома не искат да напускат, но се тревожат. „Имат притеснения да работят с положителни потребители и е нормално, защото все пак всеки има и вкъщи близки“, каза Ани Венкова.

Затова от общината ще искат допълнителни възнаграждения, тъй като персоналът в домовете също е на първа линия.

„Изпращаме писмо до МТСП с искане и тези хора, които обгрижват болните от социалните домове, да бъдат включени за допълнително възнаграждение, но и ние като общинска администрация ще се постараем да овъзмездим труда на хората“, каза зам.-кметът Енчо Енчев.

От общината не се притесняват от бъдещата проверка, която е възложена от социалния министър Деница Сачева.

Никой не ни е учил как да работим в такава ситуация, стремим се първо да няма напрежение, да успокояваме хората и следващият момент  наистина да създадем оптимални условия на хората да бъдат под медицинска грижа. Проверките са добре дошли,  те ще подпомогнат и нашата работа“, каза още Катя Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари